США розгорнуть в Ізраїлі систему ППО THAAD, яку просила Україна

THAAD, як зазначає український військовий портал, "украй актуальний для України"
Фото: defense.gov

Міністр оборони США Ллойд Остін санкціонував розгортання в Ізраїлі батареї протиракетної системи THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) і команди американських військових, які будуть її обслуговувати. Про це сайт Пентагону оголосив 13 жовтня. 

Згідно з повідомленням, США вирішили розгорнути THAAD в Ізраїлі після масованих атак Ірану на країну. 

"Батарея THAAD посилить інтегровану систему ППО Ізраїлю. Ці дії підкреслюють непохитну відданість США справі оборони Ізраїлю й захисту американців в Ізраїлі від будь-яких подальших балістичних ракетних атак із боку Ірану. Це частина ширших змін, які американські військові здійснили протягом останніх місяців для підтримки оборони Ізраїлю й захисту американців від нападів із боку Ірану і пов'язаних із ним збройних формувань", – ідеться в заяві. 

У Пентагоні додали, що це не перший випадок, коли США розгортають THAAD у регіоні. 2019 року такий комплекс ППО розгортали в Ізраїлі для навчань. 

Як зазначає українське спеціалізоване видання Defense Express, THAAD має "непересічні характеристики", і її розгортання є вкрай актуальним для України.

THAAD здатен перехоплювати балістичні ракети на дальності до 200 км і на висоті 100–150 км. Ракета цього комплексу має стартову масу 900 кг, довжину корпусу 6,1 м і швидкість польоту 8,2 Маха, ураження цілі відбувається внаслідок прямого кінетичного влучання за принципом hit-to-kill, розповідає ЗМІ. 

До складу одного комплексу може входити до шести пускових установок, кожна з яких може містити по вісім протиракет. Для наведення на ціль слугує радіолокаційна станція AN/TPY-2 із сектором огляду 120° та інструментальною дальністю виявлення цілей (за різними даними) від 1 тис. до 2 тис. км.

Про те, що THAAD є у списку озброєнь, які Україна просить у США, ще у грудні писало агентство Reuters. 2022 року тодішній міністр оборони України Олексій Резніков в інтерв'ю "РБК-Україна" згадував про цей комплекс ППО, коли Україна не отримала ще навіть Patriot.

"Нам треба думати й говорити з партнерами про допомогу Україні в середній дальності, про аналог Patriot, або систему THAАD – це система ППО далекого ураження, наприклад, у Сполучених Штатах. Це сьогодні на порядку денному обговорення", – зазначав він.

Контекст:

Під час зустрічі у форматі "Рамштайн" у жовтні 2022 року учасники домовилися, що Україні потрібна система ППО із засобами різної дальності, які закриють пріоритетні цілі.

Відтоді партнери передали Україні низку різних засобів ППО: ЗРК NASAMS, IRIS-T, Patriot, SAMP-T, HAWK та інші системи.

У вересні 2023 року тоді ще спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що українська система протиповітряної оборони найрізноманітніша у світі. "Як жартують наші зенітники, такий собі "вінегрет", – сказав він.