США фіксують велику активність кораблів Китаю у водах Тайваню і навколо нього – глава Пентагону

Ллойд Остін заявив, що США не бачать "неминучого вторгнення" Китаю в Тайвань
Фото: EPA
Міністр оборони США Ллойд Остін сказав, що не бачить "неминучого вторгнення" Китаю на Тайвань. Про це він заявив в інтерв'ю CNN, опублікованому 2 жовтня.

Однак, на його думку, глава КНР Сі Цзіньпін використав візит спікера Палати представників США Ненсі Пелосі на Тайвань як можливість "почати спроби створити нову норму" поведінки.

Остін заявив, що США бачили, як літаки Китаю під час своїх військових навчань перетинали центральну лінію Тайванської протоки, і "згодом ця кількість зросла". Також США фіксують високу активність кораблів Китаю у водах Тайваню та навколо нього.

Міністр зазначив, що під час свого перебування на посту телефоном і особисто розмовляв з міністром оборони Китаю Вей Фенхе, проте зараз канал зв'язку між ними "не відкритий". Остін висловив сподівання, що Китай почне "трохи більше" працювати зі США.

На запитання, чи готові американські військові захищати Тайвань, Остін відповів, що вони "завжди готові захищати наші інтереси та виконувати взяті на себе зобов'язання". Міністр повторив, що політика адміністрації президента США Джо Байдена щодо Тайваню "не змінилася".

Контекст:

Тайванем керує власна адміністрація з 1949 року, там є прапор та деякі інші атрибути Китайської Республіки, яка існувала на материку до приходу до влади Комуністичної партії Китаю. Згідно з офіційною позицією КНР, острів вважають однією з провінцій Китаю.

Наразі фіксують ескалацію відносин між Тайванем і Китаєм на тлі візитів на Тайвань американських чиновників, зокрема Ненсі Пелосі. У відповідь у МЗС КНР заявили, що візит Пелосі до Тайваню "серйозно впливає" на відносини Китаю і США.

Після цього візиту збройні сили Китаю проводили військові навчання навколо Тайваню.

29 серпня Politico повідомило, що адміністрація президента США Джо Байдена планує офіційно попросити Конгрес схвалити продаж Тайваню зброї на суму приблизно $1,1 млрд.

За даними Центрального розвідувального управління США, Китай розглядає плани силового взяття під контроль Тайваню до 2027 року.