США і партнери тиснуть на Швейцарію через конфіскацію активів РФ – ЗМІ

Окрім України, за конфіскацію російських грошей у Швейцарії виступають США та країни Східної Європи
Фото: ЕРА

США чинять тиск на Швейцарію в питанні ймовірного передавання Україні російських коштів та активів у цій країні. Про це 3 січня написало видання Neue Zürcher Zeitung, яке цитує "Європейська правда".

За даними видання, йдеться про 7,5 млрд франків ($7,95 млрд) і 15 об'єктів нерухомості, які Швейцарія вже заблокувала. Однак, за словами міністра закордонних справ Ігнаціо Кассіса, конфіскація активів – дуже делікатне питання.

Федеральний уряд Швейцарії створив робочу групу з вивчення цього питання, але автори статті вважають, що тиск на країну посилюватимуть. Окрім України, за конфіскацію виступають США та країни Східної Європи, ідеться у повідомленні.

"Ми не маємо раптово відмовлятися від наших принципів верховенства права", – заявив очільник комісії із зовнішньої політики Швейцарії Франц Грютер. Він зазначив, що це може створити прецедент й інші конфлікти також призведуть до експропріації.

Neue Zürcher Zeitung зазначає, що в листопаді США занесли до свого санкційного списку кілька швейцарських компаній і громадян. Серед них – Александр-Вальтер Штудгальтер і низка пов'язаних із ним фірм. Вашингтон звинувачує його в тому, що він – центральна постать у мережі російського олігарха Сулеймана Керімова.

Окрім того, мінфін США заніс до списку санкцій виробника чипів Milur та його директора Жака Паше, які, ймовірно, допомагали обходити санкції російській військовій промисловості.

Контекст:

Після нападу РФ на Україну в лютому Європейський союз заморозив активи Росії на суму €17,5 млрд. Про це 28 жовтня заявив спікер Єврокомісії. Більшу частину заморозили сім країн ЄС: Німеччина, Бельгія, Франція, Люксембург, Ірландія, Італія та Австрія.

18 листопада Politico, посилаючись на внутрішній документ Єврокомісії, написало, що ЄС насправді заморозив російські активи на загальну суму €68 млрд, більшість з яких наразі у Бельгії. Водночас у Євросоюзі не знають, скільки точно національних резервів РФ є в ньому.

На відновлення України через повномасштабне вторгнення Росії може знадобитися до $1,1 трлн зовнішньої допомоги, заявив 21 червня президент Європейського інвестиційного банку Вернер Гоєр.