США ветували проект резолюції Радбезу ООН, яка засуджує надмірне застосування сили Ізраїлем щодо палестинців

За резолюцію щодо Палестини, запропоновану США, проголосувала тільки Гейлі
Фото: EPA

Постійний представник США в ООН Ніккі Гейлі заявила про упереджене ставлення членів Радбезу ООН до Ізраїлю, додавши, що відповідальність за насильство в секторі Гази несе угруповання ХАМАС.

США на засіданні Ради безпеки ООН ветували резолюцію, запропоновану Кувейтом, щодо ситуації в секторі Гази. Про це повідомило агентство Reuters.

Документ пропонував засудити Ізраїль за надмірне застосування сили проти палестинських цивільних осіб.

Постійний представник США в ООН Ніккі Гейлі заявила про упереджене ставлення членів Радбезу ООН до Ізраїлю, додавши, що відповідальність за насильство в регіоні несе угруповання ХАМАС.

Резолюцію підтримали Франція, Росія, Китай, Кот-д'Івуар, Казахстан, Болівія, Перу, Швеція та Екваторіальна Гвінея. Утрималися Великобританія, Нідерланди, Польща та Ефіопія, а США наклали вето.

Сполучені Штати запропонували альтернативний проект резолюції, який покладав відповідальність за насильство на ХАМАС і визнавав право Ізраїлю на самооборону. Цей документ підтримала лише представниця США, 11 країн утрималися, три висловилися проти.

Протистояння між Ізраїлем і ХАМАС загострилося після перенесення до Єрусалима посольства США. 14 травня унаслідок сутичок з ізраїльськими військовими в секторі Гази загинуло 50 членів палестинського угруповання.