США ввели санкції проти російських топпосадовців, соратників Пригожина й низки оборонних заводів

Санкції США поширили на кілька російських компаній, які беруть участь у схемі незаконного імпорту товарів і технологій
Фото: depositphotos.com

Мінфін США 20 липня оголосив про введення санкцій проти деяких російських посадовців, а також компаній, пов'язаних із військово-промисловим комплексом РФ.

Зокрема, до списку потрапив Олексій Кудрін – радник із корпоративного розвитку російської компанії "Яндекс", тісно пов'язаний із президентом країни-агресора Володимиром Путіним. Також під санкціями тепер і гендиректор алмазовидобувної компанії ПАТ "Алроса" Павло Мариничев.

Серед інших підсанкційних росіян:

  • заступники міністра економіки РФ Ілля Торосов і Олексій Херсонцев;
  • заступник міністра промисловості й торгівлі РФ Василь Осьмаков;
  • заступники міністра енергетики РФ Павло Сніккарс і Павло Сорокін;
  • заступник міністра фінансів РФ Леонід Горнін;
  • перший заступник директора Федеральної служби безпеки РФ Сергій Корольов;
  • губернатор Смоленської області Василь Анохін.

Окремо Держдеп США наклав санкції на росіянина Валерія Чекалова і громадянина Північної Кореї Йонг Хек Рима – вони пов'язані з ватажком визнаної у світі злочинною організацією ПВК "Вагнер" Євгеном Пригожиним.

Нові економічні санкції ввели проти російських підприємств, які працюють або працювали в оборонному й пов'язаному з ним секторі економіки Росії:

  • Алексінського хімічного комбінату (виготовляє боєприпаси і зброю);
  • Казанського державного казенного порохового заводу (виготовляє вибухові речовини, зброю, боєприпаси, стрілецьку зброю);
  • Тамбовського порохового заводу (є одним з основних російських виробників боєприпасів для артилерії та стрілецької зброї);
  • Тульського патронного заводу (виготовляє боєприпаси для стрілецької зброї).

Нові обмеження поширили й на кілька російських компаній, які беруть участь у схемі незаконного імпорту товарів і технологій подвійного призначення, а також на кілька підприємств російського оборонного сектору, які співпрацюють з уже підсанкційними компаніями у РФ.

Окрім того, США наклали санкції на зареєстровану в Киргизстані компанію RM Design and Development (RMDD), створену в березні 2022 року, яка є "активним постачальником товарів подвійного призначення в Росію".

Також обмеження введено проти киргизьких GTME Tekhnologii й Cargoline, створених у червні та березні 2022 року, які за тією самою схемою – через перепродаж російським компаніям – допомагали РФ отримувати товари подвійного призначення.

Контекст:

Країни ЄС, США та інші держави вперше ввели санкції проти Росії у відповідь на її агресію щодо України 2014 року. 2022-го, після повномасштабного вторгнення російських військ, обмеження суттєво розширили.

РФ знаходить можливості обходити санкції, зазначав президент України Володимир Зеленський. Про факти обходу санкцій Україна повідомляє партнерів. Зеленський наголошував, що якнайбільше глобальних гравців мають бути "абсолютно принциповими в дотриманні режиму санкцій проти Росії за терор".

За інформацією глобальної бази даних щодо відстеження санкцій Castellum, із кінця лютого 2022 року на РФ було накладено понад 13,8 тис. обмежень. Загалом із 2014 року, коли РФ окупувала Крим і частину території Донбасу, – приблизно 16,5 тис. Росія – найпідсанкційніша країна у світі, вона випередила Іран, Сирію й Північну Корею.