США ввели санкції проти золотовидобувної компанії Венесуели

У США заявили, що режим Мадуро конвертував знецінювану валюту Венесуели в золото
Фото: ЕРА

Венесуельська компанія Minerven потрапила до санкційного списку США за незаконні операції із золотом, спрямовані на підтримку режиму президента Венесуели Ніколаса Мадуро, якого у Сполучених Штатах вважають нелегітимним, повідомили в американському міністерстві фінансів.

Сполучені Штати ввели санкції щодо золотовидовибувної компанії Венесуели CVG Compania General de Mineria de Venezuela CA (Minerven) та її президента Адріана Антоніо Пердомо Мата, повідомило 19 березня міністерство фінансів США.

Компанія потрапила до санкційного списку "за незаконні операції із золотом, які і далі підтримують незаконний режим колишнього президента Ніколаса Мадуро".

Санкції передбачають заморожування активів у США й заборону для американських громадян або компаній вести бізнес із фігурантами санкційного списку.

"Ми будемо активно переслідувати тих, хто пов'язаний із безрозсудною незаконною торгівлею золотом Мадуро, яка сприяє фінансовій, гуманітарній та екологічній кризі у Венесуелі", – заявив міністр фінансів США Стівен Мнучин.

У відомстві зазначають, що Minerven єдиний державний переробник золота у Венесуелі. Компанія закуповувала золото у видобувачів, виплавляла злитки, потім військові перевозили їх на авіабази за межами Каракаса для подальшого транспортування в Центральний банк Венесуели.

"Із 2016 року режим Мадуро придбав у дрібних видобувачів золота на сотні мільйонів доларів, заплативши шахтарям венесуельськими боліварами, незважаючи на те, що Венесуела переживає гіперінфляцію внаслідок надзвичайно неефективного управління економікою. Ця практика дала змогу нелегітимному режиму конвертувати свою знецінювану валюту в золото та інші іноземні валюти, сплачуючи видобувачам майже нікчемні болівари, водночас даючи змогу режиму Мадуро виживати, щоб триматися за владу", – ідеться в повідомленні.

У Венесуелі триває політична криза. 10 січня Мадуро, який набрав найбільше голосів на виборах 2018 року, склав присягу президента. 15 січня підконтрольний опозиції парламент визнав Мадуро узурпатором.

23 січня голова парламенту Хуан Гуайдо оголосив себе виконувачем обов'язків президента країни.

США, більшість країн Латинської Америки та Євросоюзу визнали Гуайдо тимчасовим президентом, Росія висловила підтримку Мадуро.