США закликали Росію вплинути на режим Асада, який здійснює "варварські атаки" проти населення Сирії

Держдепартамент США: Сирійський режим має дозволити медичну евакуацію з оточеного району
Фото: ЕРА

У Держдепартаменті США стурбовані важкою гуманітарною ситуацією в районі Східної Гути в Сирії і "безжальною облогою" мирного населення режимом президента Башара Асада.

Державний департамент США 29 грудня опублікував заяву, в якій закликає російську владу вплинути на режим президента Сирії Башара Асада, щоб домогтися від нього згоди на активізацію гуманітарної допомоги постраждалому населенню у Східній Гуті.

Зараз цей район заблоковано сирійськими урядовими військами.

У Держдепартаменті США стурбовані важкою ситуацією в цьому районі Сирії і "безжальною облогою" мирного населення режимом президента Сирії Башара Асада.

"Сотні людей на оточеній території все ще чекають медичної евакуації, і багато вмирає, поки чекає... У Східній Гуті сирійський режим продовжує свідомо використовувати тактику блокування гуманітарної і медичної допомоги для сирійських цивільних осіб, які голодують, зокрема жінок і дітей, а також бомбардування лікарень і медичного персоналу, щоб зберегти свою владу. Конвої не отримували доступу до цього району протягом всього грудня", – ідеться в повідомленні.

У Держдепартаменті США закликають Росію "виконати свої зобов'язання щодо забезпечення того, щоб режим Асада завершив ці варварські напади на цивільних осіб у Сирії".

"Сирійський режим має дозволити медичну евакуацію з оточеного району... і гуманітарну допомогу", додали в Державному департаменті США.

Вашингтон також наголошує, що "Росія і світова спільнота мають чинити тиск на режим Асада з метою домогтися згоди на політичне врегулювання кризи".

Військовий конфлікт у Сирії триває з 2011 року. У бойових діях беруть участь урядові війська, опозиціонери, радикальні ісламісти, курди і бойовики "Ісламської держави".

У вересні 2014 року операцію проти ІДІЛ почала міжнародна коаліція на чолі зі США. У вересні 2015-го до конфлікту на боці урядових військ приєдналася Росія.

Унаслідок бойових дій у Сирії 2017 року загинуло приблизно 39 тис. осіб, повідомив у грудні Сирійський центр моніторингу прав людини, який базується у Великобританії.