Суд Парижа підтвердив ордер на арешт президента Сирії за хімічні атаки – ЗМІ

Адвокати позивачів назвали рішення апеляційного суду історичним
Фото: EPA (архів)

Апеляційний суд Парижа підтвердив чинність французького ордера на арешт сирійського лідера Башара Асада, якого обвинувачують у співучасті у злочинах проти людяності, пов'язаних із хімічними атаками 2013 року. Про це 26 червня повідомило Associated Press, посилаючись на слова юристів.

Адвокати позивачів назвали рішення апеляційного суду історичним.

"Уперше національний суд визнав, що чинний глава держави не має повного особистого імунітету", – сказали вони.

Як повідомляє AP, у травні французька антитерористична прокуратура звернулася до апеляційного суду Парижа з проханням скасувати ордер на арешт Асада, оскільки він має абсолютний імунітет як чинний глава держави.

"Це перший випадок, коли національний суд визнав, що особистий імунітет чинного глави держави не є абсолютним", – повідомили адвокати.

Контекст:

Воєнний конфлікт у Сирії триває з 2011 року. У бойових діях у різний час брали участь урядові війська, опозиціонери, радикальні ісламісти, курди, бойовики "Ісламської держави", а також збройні сили РФ, США, Ірану й Туреччини. Така ситуація призвела до нової хвилі біженців, їх кількість оцінюють в 1 млн осіб.

У листопаді 2023 року AFP повідомила, що Франція видала ордер на арешт Асада за обвинуваченням в імовірній співучасті у воєнних злочинах і злочинах проти людяності. До них входить хімічна атака у 2013 році на передмістя Дамаска, які були під контролем опозиції. Окрім глави Сирії, видано також ордери на арешт його брата Махера – тодішнього керівника танкової дивізії сирійської армії, а також двох генералів – Гассана Аббаса й Бассама аль-Хассана.