Суд стягнув із Навального та Мілова по 30 тис. руб. за позовом Пригожина

Пригожин вимагав виплати компенсації від Навального (на фото) в розмірі $66 тис.
Фото: EPA
Черемушкинський суд Москви 18 травня стягнув із російських опозиціонерів Олексія Навального і Володимира Мілова по 30 тис. руб. ($406) за позовом бізнесмена Євгена Пригожина про захист честі та гідності. Про це повідомив "Інтерфакс".

Суд зобов'язав видалити відомості, поширені відповідачами в YouTube, протягом 10 днів. Якщо матеріали не буде видалено, щодня з них будуть стягувати штраф у розмірі 1 тис. руб. ($13,5).

Пригожин вимагав виплатити йому компенсацію моральної шкоди по 5 млн руб. із кожного відповідача ($66 тис.).

У пресслужбі Пригожина підкреслили, що подані позови не були пов'язані з політичними поглядами відповідачів.

Контекст:

Люблінський районний суд Московської області 22 грудня 2020 року зареєстрував позовну заяву Пригожина проти Навального та Мілова. Він просив визнати такими, що не відповідають дійсності, "ганьблять честь, гідність і ділову репутацію", відомості, поширені відповідачами в YouTube.

Як писала "Немецкая волна", у грудні 2018 року в Москві зафіксували спалах дизентерії серед вихованців кількох дитячих садків та учнів і вчителів низки шкіл. На початку 2019-го глава ФБК Навальний на своєму YouTube-каналі пов'язав епідемію з поганою якістю продуктів, постачальником яких були компанії "Московский школьник" і "Конкорд" – обидві пов'язують із Пригожиним.

У жовтні 2019 року суд зобов'язав Навального, юристку ФБК Любов Соболь і сам ФБК виплатити майже 88 млн руб. (33,9 млн грн) за позовом комбінату харчування, який постачає їжу у столичні школи і дитячі садки.

Наприкінці липня 2020 року Навальний ухвалив рішення закрити ФБК через те, що сума за позовом занадто велика і він навіть не намагатиметься її зібрати.

У вересні на квартиру Навального в Москві наклали арешт за позовом компанії Пригожина.