Суд у Бангладеш скасував більшість квот на державні посади, які спричинили протести

Жителі Бангладеш протестували проти квот на державні посади для деяких категорій населення
Фото: EPA

Верховний суд Бангладеш скасував більшість квот на державні посади, які стали причиною тривалих масових протестів і заворушень. Про це повідомляє Reuters 21 липня.

Як повідомив агентству генеральний прокурор Амін Уддін, апеляційне відділення Верховного суду ухвалило, що 93% посад в уряді мають бути відкритими для кандидатів, у яких є фахові якості.

Уддін також заявив, що влада знайде винних у насильстві і застосує проти них суворі заходи.

Уряд прем'єр-міністерки Шейх Хасіни скасував систему квот у 2018 році, згідно з якою 56% робочих місць резервували для таких груп, як сім'ї борців за свободу, жінки і люди з нерозвинених районів. Але суд нижчої інстанції відновив її минулого місяця, що спричинило масові протести, нагадує Reuters.

Контекст:

Протягом останніх днів під час протестів, які тривали з початку червня, відбулося різке зростання насильства. Під час сутичок із поліцією загинуло щонайменше 114 людей. Упродовж останнього тижня поліція застосовувала сльозогінний газ, гумові кулі й кидала звукові гранати, щоб розігнати протестувальників, які кидали цеглу й підпалювали автомобілі.

У країні ввели загальнонаціональну комендантську годину. Також жителям Бангладеш із 18 липня вимкнули інтернет, заборонили текстові повідомлення й міжнародні дзвінки.