Суд у США задовольнив прохання Трампа про призначення спецпредставника для вивчення вилучених у нього секретних документів

Увечері 8 серпня співробітники ФБР провели обшук у резиденції Трампа Мар-а-Лаго у Флориді
Фото: EPA

Окружний суд США задовольнив прохання колишнього президента Дональда Трампа про призначення спеціального представника для перевірки документів, вилучених ФБР із його будинку у Флориді. Про це повідомляє Associated Press.

Рішення окружного судді уповноважує стороннього експерта із правових питань переглянути записи, зроблені під час обшуку у Трампа, й відсіяти з іншої частини розслідування всі документи, які можуть бути захищені вимогами конфіденційності адвоката та клієнта або виконавчої влади. Деякі з них зрештою можуть повернути Трампу, але суддя відклав рішення щодо цього.

Міністерство юстиції заперечує призначення експерта, заявляючи, що посадовці вже завершили перевірку потенційно конфіденційних документів. У понеділок відомство заявило, що переглядає рішення, але не вказало, чи може і коли воно може бути оскаржене.

Як зазначає агентство, рішення суду майже напевно уповільнить перебіг розслідування щодо наявності надсекретної інформації в Мар-а-Лаго, особливо з урахуванням директиви судді про те, що міністерство юстиції не може наразі використати будь-які вилучені матеріали в межах своїх розслідувань. Судова заборона діє доти, доки неназваний спеціальний експерт не завершить своєї роботи, або до "подальшої ухвали суду".

Контекст:

Увечері 8 серпня співробітники ФБР провели обшук у резиденції Трампа Мар-а-Лаго у Флориді. Експрезидента підозрюють у порушенні закону про шпигунство через те, що він, імовірно, забрав із Білого дому секретні документи після відставки.

За даними The Wall Street Journal, агенти ФБР забрали 20 коробок із різними предметами, а серед документів, які знайшли у Трампа, були документи із грифом "цілком таємно" і їх можна було переглядати лише у спеціальних державних установах. Список вилученого в експрезидента займає три сторінки, зазначали журналісти, і серед вилученого є, зокрема, теки з фотографіями та інформація про президента Франції.

У мін'юсті США пояснили, що обшук у Трампа провели в межах розслідування, розпочатого ще на початку року. Тоді на запит Національного управління архівів та документації США з маєтку Трампа було доправлено 15 коробок із документами, 184 документи з яких були із грифом секретності. Метою розслідування було з'ясувати, чому секретні документи вивезли і зберігали в неналежному для цього місці, а також чи залишилися в маєтку Трампа інші такі документи.

Сам Трамп називав обшук у його резиденції "нападом радикальних демократів", які "відчайдушно не хочуть", щоб він балотувався у президенти 2024 року.