Суд у Росії оштрафував Навальну на $260 за участь в акції 31 січня

Навальну затримали в Сокольниках під час акції протесту 31 січня
Фото: EPA

Дружину російського опозиціонера Олексія Навального Юлію визнали винною у скоєнні адміністративного правопорушення за участь в акції, що призвела до створення перешкод для функціонування інфраструктури.

Щербинський суд Москви оштрафував дружину російського опозиціонера Олексія Навального – Юлію Навальну на 20 тис. руб. (понад $260). Про це 1 лютого повідомив "Дождь".

Її визнали винною у скоєнні адміністративного правопорушення за участь в акції, що призвела до створення перешкод для функціонування інфраструктури (ч. 6.1 ст. 20.2 Кодексу Російської Федерації про адміністративні правопорушення).

Адвокатка Навальної Світлана Давидова повідомила, що вони не згодні з рішенням суду й оскаржуватимуть його.

На акціях 31 січня на підтримку Навального в різних містах РФ затримали понад 5 тис. осіб, зокрема дружину Навального Юлію. Її захисник просив забрати в автозак і його, але йому не відповідали. Увечері Навальну відпустили з поліції.

Попередні акції на підтримку Навального відбулися 23 січня. У штабі політика заявили, що в мітингах на всій території країни взяло участь 250–300 тис. людей. Затримали, за даними правозахисників, понад 3,6 тис. осіб у 125 містах, зокрема майже 200 неповнолітніх.

Акції проводять у зв'язку з тим, що, коли 17 січня 2021 року Навальний повернувся в Росію, його одразу ж затримали у справі "Ів Роше" і відправили під арешт на 30 діб. Ще 2014 року в межах цієї справи опозиціонер дістав 3,5 роки умовно і до 29 грудня 2020-го перебував на випробувальному строку. Він мав не рідше як двічі на місяць приходити на реєстрацію в органи Федеральної служби виконання покарань, проте із серпня до січня пробув у Німеччині. Тепер умовний строк йому можуть замінити на реальний.