Телефон президента Франції був у базі системи прослуховування Pegasus – ЗМІ

У базу прослуховування потрапив номер, яким Макрон користувався з 2017 року
Фото: EPA
Один з особистих телефонів президента Франції Еммануеля Макрона потрапив у базу об'єктів прослуховування ізраїльської системи Pegasus. Про це 20 липня повідомило видання Le Monde.

У базу потрапив номер, яким Макрон користувався з 2017 року і донині. За даними журналістів, замовлення на прослуховування номера президента Франції надійшло від марокканської розвідки.

Окрім Макрона, розвідка Марокко була зацікавлена у прослуховуванні прем'єр-міністра країни з 2017-го до 2020 року, а нині мера міста Гавра Едуара Філіпа і 14 головних міністрів уряду Франції.

Контекст:

18 липня група міжнародних ЗМІ опублікувала розслідування про те, що влада низки авторитарних країн роками стежила за журналістами, активістами, політиками, науковцями та бізнесменами за допомогою програми-шпигуна Pegasus, яку постачала ізраїльська компанія NSO Group. Програма давала можливість отримувати повідомлення, фотографії та електронні листи, записувати дзвінки і таємно активувати мікрофон. Спочатку вона була призначена для використання проти злочинців і терористів.

Серед постраждалих від Pegasus виявилося понад 180 журналістів, зокрема редактори та керівники Financial Times, CNN, New York Times, France 24, Economist, Associated Press і Reuters.