Тихановська заговорила про нову президію координаційної ради в Білорусі

Тихановська: Ніхто із членів нинішньої президії ради не подав заявку про вихід
Фото: tut.by

Білоруська опозиціонерка Світлана Тихановська сказала, що наразі обговорюють подальшу роботу координаційної ради опозиції Білорусі. Вона припустила, що може бути обрано нову президію ради.

Білоруська опозиціонерка Світлана Тихановська припустила обрання нової президії координаційної ради опозиції Білорусі. Про це вона заявила в інтерв'ю білоруському порталу TUT.BY, яке опубліковано 11 вересня.

"Ми обговорюємо, як працюватимемо далі. Можливо, буде обрано нову президію", – заявила Тихановська.

Опозиціонерка зазначила, що ніхто із членів цієї президії не подав заявку про вихід із координаційної ради.

Тихановська оголосила про створення координаційної ради для передання влади у країні 14 серпня. Фактично ця рада представляє погляди опозиції Білорусі. До її президії увійшли письменниця, лауреатка Нобелівської премії Світлана Алексієвич, юристи Лілія Власова і Максим Знак, співробітник Мінського тракторного заводу Сергій Дилевський, довірена особа Тихановської Ольга Ковалькова, соратниця Тихановської Марія Колесникова і звільнений керівник мінського театру імені Купали Павло Латушко.

Тихановська, яка після виборів поїхала в Литву, говорила, що готова стати національним лідером і незабаром провести нові президентські вибори.

Дилевського і Ковалькову затримали співробітники ОМОН 24 серпня біля прохідної МТЗ. Із 5 вересня Ковалькова перебуває в Польщі. 31 серпня затримали Власову. Латушко виїхав до Польщі 2 вересня, в інтерв'ю ТАСС він заявив, що йому висунули ультиматум – або він покидає країну, або його притягають до кримінальної відповідальності.

Колесникову затримали вранці 7 вересня в Мінську зі ще двома членам ради – Антоном Родненковим та Іваном Кравцовим. Її намагалися вислати в Україну, але опозиціонерка порвала свій паспорт. 9 вересня стало відомо, що Колесникову заарештували, на той момент вона перебувала в мінському СІЗО №1. Сьогодні Колесникову перевезли з мінського слідчого ізолятора в СІЗО міста Жодіно. Її підозрюють у спробі захоплення влади.

Родненков і Кравцов прибули в Україну, але заявили, що хочуть незабаром повернутися в Білорусь.

Максима Знака затримали вранці 9 вересня.

Алексієвич поки залишається в Білорусі. Письменниця 9 вересня заявила, що не збирається виїжджати із країни, незважаючи на спроби проникнення невідомих у її квартиру і затримання інших членів ради.

У Білорусі з 9 серпня тривають акції протесту проти ймовірної фальсифікації виборів президента країни. Центрвиборчком Білорусі 14 серпня оголосив остаточні підсумки виборів президента. За офіційними даними, перемогу здобув чинний президент країни Олександр Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла Тихановська. Решта кандидатів набрала менше ніж 2%. Водночас альтернативні екзитполи засвідчували протилежну картину – упевнену перемогу Тихановської.

Вибори в Білорусі відбувалися без незалежних міжнародних спостерігачів. Після закриття виборчих дільниць 9 серпня в кількох містах почалися протести, які тривають досі. До акцій долучилися трудові колективи найбільших білоруських підприємств. Мітингувальники звинувачують владу у фальсифікаціях і вимагають проведення нових виборів.

Білоруські силовики жорстко розганяли мітинги, зокрема з використанням світлошумових гранат, гумових куль і водометів. Усього на акціях протесту затримали понад 10 тис. осіб. За офіційними даними, загинуло чотири учасники мітингів.