Тіллерсон відкинув пропозицію РФ і Китаю припинити спільні навчання з Південною Кореєю

Тіллерсон: Ми не дозволимо Північній Кореї вбити клин у рішучість і солідарність союзників
Фото: EPA

Світ ніколи не визнає КНДР ядерною державою, усі країни, насамперед Росія і Китай, мають у повному обсязі виконувати санкції, накладені на Пхеньян Радбезом ООН, заявив під час візиту до Канади держсекретар США Рекс Тіллерсон.

Державний секретар США Рекс Тіллерсон назвав неприйнятною пропозицію Росії і Китаю заморозити проведення щорічних спільних військових навчань США і Південної Кореї за умови, що Північна Корея заморозить свої військові програми. Про це він сказав 16 січня під час конференції з безпеки і стабільності на Корейському півострові, яка проходила в канадському Ванкувері, повідомляє сайт Держдепу.

"Уся міжнародна спільнота говорить режиму Північної Кореї: ми не можемо визнати вас як ядерну державу. Ми не дозволимо Північній Кореї вбити клин у рішучість і солідарність союзників. Ми відкидаємо підхід "подвійного заморожування", за якого законні оборонні військові навчання оцінюють так само, як і протиправні дії КНДР", – сказав держсекретар.

Завдання світової спільноти – змусити Пхеньян платити таку ціну за ядерні та ракетні випробування, щоб він сам від них відмовився і пішов на переговори про денуклеаризацію півострова, зазначив Тіллерсон.

"Ми повинні наполягати на повному застосуванні санкцій Ради Безпеки ООН, оскільки вони мають силу закону. Ми особливо закликаємо Росію і Китай дотримуватися їх... Ми не можемо допустити винятків або ухилення від санкцій", – заявив глава Держдепартаменту.

Із 2006 року Північна Корея провела шість випробувань ядерної зброї і десятки запусків балістичних ракет.

Перші санкції щодо Пхеньяна через розроблення ядерної зброї було введено у 2006 році, у подальшому їх посилювали. Санкції, зокрема, передбачають заборону на продаж зброї КНДР і пов'язаних із нею матеріалів, постачання вугілля й газу та обмеження на постачання, продаж або передавання сирої нафти.

Останні санкції проти КНДР Рада Безпеки ООН схвалила 22 грудня 2017 року. Резолюцію, ухвалену за ініціативи делегації США, підтримали всі 15 членів Радбезу.

В ухваленому документі скорочення постачань нафтопродуктів Пхеньяну доведено до 89% (у попередній резолюції було 55%), запроваджено заборону на продаж у КНДР промислового обладнання, транспортних засобів, заліза, сталі та інших металів, а також низки продуктів харчування та сільськогосподарської продукції.

На думку міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова, спільні військові навчання США і Південної Кореї могли спровокувати запуск балістичної ракети КНДР.

У липні 2017 року Москва і Пекін висунули план "подвійного заморожування" з метою врегулювання кризи на Корейському півострові, запропонувавши Північній Кореї ввести мораторій на ядерні та ракетні випробування, а США і Південній Кореї утриматися від масштабних спільних навчань.