"Точно посадовці не косячитимуть". Ексмер Архангельська запропонував перейменувати місто на Путінград

Донський: На гербі Архангельської області зображують, що чорта повалено. Але, може, він візьме реванш? Незрозуміла історія
Фото: donskoy.vip / Instagram
Колишній мер Архангельська (2005–2008) Олександр Донський запропонував перейменувати місто на Путінград, область – на Ангельську і змінити герб міста. Пропозицію він висунув 8 грудня у Stories свого Instagram.

Донський оголосив конкурс на новий герб міста в Instagram Stories та опублікував приклади гербів, які надсилають на конкурс росіяни.

Скріншот: donskoy.vip / Instagram

Окрім того, в описі облікового запису в ексмера російського міста з'явився напис: "Путінграду бути!".

Скріншот: donskoy.vip / Instagram

Сенс ініціативи він пояснив у коментарі виданню 29.ru.

"Є більш корисна для нас зміна назви і, відповідно, герба – перейменуватися в Путінград. Тобто місто імені [президента РФ Володимира] Путіна. Я впевнено заявляю, що це нам дасть дуже потужний поштовх до розвитку, тому що точно ніхто з посадовців не косячитиме в Архангельську. Точно правильно освоюватимуть гроші... Я думаю, можна об'єднати ці дві речі – область назвати Ангельською, а столицю – Путінград. Тобто Путінград в Ангельській області. Я думаю, це буде круто", – зазначив він.

Донський привів у приклад Чечню, де у Грозному є вулиця Путіна, та зазначив, що міста імені Путіна немає і там.

Також Донського не влаштовує герб міста, тому що на ньому зображено чорта.

"Якщо подивиться приїжджа людина, то на гербі чорт відпочиває, він просто лежить. Незрозуміло по гербу, що він переможений або вбитий. Навіть на гербі Архангельської області зображують, що чорта повалено. Але, може, він візьме реванш? Незрозуміла історія", – заявив ексмер.

За його словами, багатьом подобається ідея перейменування міста. Донський хоче підготувати новий герб, запропонувати його владі та розробити всю лінійку сувенірної продукції, але заробляти на цьому не збирається.

"Одна з ідей, яка прийшла під час колективного мозкового штурму, що на кожен день тижня свій герб. У суботу, наприклад, сніговик, а в неділю – ще якийсь день відпочинку сімейний, у понеділок – архангел Михаїл. Це може змінюватися. Чому б і ні?" – додав він.

Контекст:

Назва Архангельська виникла через Михайло-Архангельський монастир, навколо якого, згідно з літописами, побудували місто.

На гербі Архангельська, зареєстрованому в Державному геральдичному регістрі РФ, у золотому полі щита зображений "архангел, котрий летить у синьому одязі з вогненним мечем і щитом, який перемагає чорного диявола", повідомляє профільний ресурс "Геральдика.ру". "Архангел, який летить у синьому одязі з вогненним мечем і щитом, символізує російське воїнство, перемогу сил добра над силами зла, Чорний диявол уособлює ворога, зло, яке буде переможено", – ідеться в описі. Герб існує з 1780 року.

Навколо герба міста виникала дискусія. 2008 року член Геральдичної ради президента РФ Михайло Шелковенко заявляв, що перезатвердження історичного герба 1989 року зробили "неосвічено". "Сатану зображено не збентеженим і скинутим, як у старому гербі – його і повернули там усвідомлено геральдично вліво – а повернутим на Архистратига, тобто ще нібито протистоїть йому", – цитувало його агентство "Православие на Северной земле".