Трамп готовий знову оголосити шатдаун, щоб добитися фінансування будівництва стіни на кордоні з Мексикою

Трамп не відкинув запровадження надзвичайного стану в південних штатах або ще одного шатдауну
Фото: The White House / Facebook

Президент США Дональд Трамп вважає, що представникам Конгресу не вдасться досягти домовленостей про фінансування будівництва стіни на кордоні з Мексикою, які б його влаштували.

Фінансування федерального уряду США може бути знову зупинено. Як повідомляє The Wall Street Journal, про це 27 січня заявив президент Сполучених Штатів Дональд Трамп, коментуючи початок нових переговорів у Конгресі про фінансування будівництва стіни на кордоні з Мексикою.

Він висловив сумнів, що конгресменам за три тижні вдасться досягти домовленостей, які б його влаштували. Тому Трамп не відкидає, що може ввести надзвичайний стан у південних штатах або знову оголосити шатдаун, щоб добитися фінансування проекту.

Також Трамп заявив, що навряд чи погодиться на пропозицію пом'якшити імміграційну політику в обмін на виділення коштів на будівництво стіни. Він підкреслив, що це питання потребує окремих обговорень.

Через відмову представників Демократичної партії передбачити в бюджеті $5,7 млрд на будівництво стіни на кордоні з Мексикою Трамп оголосив шатдаун 23 грудня 2018 року. 25 січня президент США повідомив, що фінансування федерального уряду відновлять на три тижні. Припускають, що протягом цього часу конгресмени зможуть домовитися про фінансування будівництва стіни. Це був найдовший шатдаун в історії США.

Водночас Трамп підкреслював, що готовий скористатися правом запровадити надзвичайний стан, щоб домогтися виділення коштів в обхід Конгресу.