Трамп хвалив Гітлера за відновлення економіки Німеччини – журналіст

Трамп вважає, що Гітлер відновив економіку Німеччини
Фото: EPA
45-й президент США Дональд Трамп під час візиту в Європу 2018 року з нагоди святкування 100-річчя закінчення Першої світової війни сказав тодішньому голові апарату Білого дому Джону Келлі, що лідер нацистської Німеччини Адольф Гітлер "зробив багато гарних речей для економіки". Про це у своїй книжці написав журналіст Майкл Бендер із Wall Street Journal, повідомляє The Guardian.

Як пише Бендер, Трамп компліментарно висловився про Гітлера під час "імпровізованого уроку історії", коли Келлі нагадав президенту США, на чиєму боці були різні країни під час Першої і Другої світових воєн.

Трамп, зокрема, заявив, що Гітлеру вдалося відновити економіку Німеччини після Першої світової, на що Келлі відповів, що німецький народ волів би радше бути бідним, ніж зазнати нацистського геноциду. Також він сказав Трампу, що, навіть якби слова про успіхи Гітлера в економіці були б правдою, він не має права висловлюватися на підтримку лідера нацистської Німеччини.

Прессекретарка Трампа Ліз Гаррінгтон категорично спростувала факт цієї розмови, назвавши фрагмент книжки "абсолютною брехнею". Однак Бендер підкреслив, що його джерела підтверджують, що 45-й президент США так казав.

Контекст:

75-річний Дональд Трамп був президентом США із 2017-го до 2021 року. На виборах 2020 року він програв колишньому віцепрезиденту Сполучених Штатів демократу Джо Байдену.

Джон Келлі – генерал армії США у відставці, у 2012–2016 роках очолював Південне командування США. В адміністрації Трампа Келлі працював із січня 2017 року до січня 2019-го (спочатку на посаді міністра внутрішньої безпеки, згодом – очільником апарату Білого дому). Після відставки, за даними CNN, Келлі казав друзям, що Трамп – найгріховніша людина з тих, кого він коли-небудь зустрічав.

45-й президент США відомий, зокрема, своїми скандальними й суперечливими заявами. Коментуючи участь США в Першій і Другій світовій війнах, Трамп говорив, що Сполучені Штати "виграли дві чудові війни". 2018-го, за даними ЗМІ, Трамп назвав загиблих у Першій світовій війні солдатів "лузерами" (сам Трамп це категорично заперечував). 2019-го він "привітав" Польщу з річницею вторгнення нацистської Німеччини. Також глава Білого дому критикував партнерів по НАТО і компліментарно висловлювався про авторитарних лідерів РФ і КНДР Володимира Путіна і Кім Чен Ина.