Трамп офіційно оголосив про участь у наступних виборах президента США

Згідно з опитуванням, 80% республіканців у США ставляться до Трампа позитивно
Скріншот: СNN / Twitter
45-й президент США Дональд Трамп 16 листопада оголосив про висування своєї кандидатури від Республіканської партії на виборах глави держави 2024 року. Трансляцію його виступу перед прибічниками у Флориді Guardian вів у YouTube.

За кілька годин до цього, за повідомленням Reuters, помічники Трампа подали офіційну заявку до Федеральної виборчої комісії США.

"Для того щоб знову зробити Америку великою і славною, сьогодні я висуваю свою кандидатуру на пост президента Сполучених Штатів", оголосив він.

Трамп сказав про те, що Америка перебуває "у жахливому стані", і поклав провину за це на президента США Джо Байдена й Демократичну партію. Він наголосив, що в роки його президентства у світі було "більше стабільності" і якби він перебував при владі, то "не було б війни в Україні".

Після чотирирічного перебування в Білому домі Трамп програв на президентських виборах 2020 демократу Джо Байдену.

Водночас підтримка Трампа серед однопартійців залишається високою. Згідно з результатами опитування, опублікованого Civiqs, 80% ставляться до нього позитивно, і це лише на 11% менше, ніж у день виборів 2020 року.

Байден уже виступив із критикою Трампа, розмістивши у Twitter ролик, у якому розкритикував політичну спадщину свого попередника на посаді глави США.

"Він підвів Америку", – написав він.

Контекст:

Трамп був президентом США із січня 2017-го до січня 2021 року. Він програв на чергових виборах президента США у листопаді 2020 року. За підсумками загального голосування, їх виграв демократ Джо Байден.

Трамп покидав пост із гучним скандалом з імпічментом, який стався через те, що 6 січня 2021 року на мітингу перед Білим домом він заявив прибічникам, що ніколи не визнає поразки на виборах, і закликав іти до будівлі Конгресу, де мали оголосити переможцем виборів Байдена. Протестувальники вирушили до будівлі Конгресу США і штурмом узяли її. Унаслідок заворушень загинуло п'ятеро людей, серед них і офіцер поліції Капітолія, а у Вашингтоні через це оголосили надзвичайний стан.

Однак 13 лютого за імпічмент Трампа проголосувало 57 членів Сенату за необхідних 67, його виправдали.

У липні 2022 року Трамп заявив, що хоче знову стати президентом США.

Байден також балотуватиметься на наступних президентських виборах.