Трамп підписав указ, що дозволяє церкві у США підтримувати політиків

Трамп: Свобода – це дар від Бога
Фото: EPA

Указ президента США Дональда Трампа скасовує "поправку Джонсона" 1954 року, згідно з якою релігійним громадам заборонено підтримувати окремих кандидатів чи партії на виборах.

Президент США Дональд Трамп підписав розпорядження "про свободу віросповідання", яке пом'якшує заборону на політичну діяльність для релігійних організацій. Про це повідомила прес-служба Білого дому.

Серед іншого указ скасовує "поправку Джонсона" 1954 року, згідно з якою звільненим від сплати податків організаціям, якими є релігійні громади, заборонено підтримувати окремих кандидатів чи партії на виборах, а також робити фінансові пожертви на їхню передвиборчу кампанію.

Як заявив Трамп під час підписання документа, більше жодному американцеві не потрібно буде вибирати між дотриманням законів та ухваленням рішень згідно зі своїми релігійними переконаннями.

"Свобода – це не дар уряду, свобода – це дар від Бога", – зазначив президент США.

Указ Трампа також дозволяє релігійним організаціям відмовляти своїм найманим працівникам у наданні послуг, що суперечать переконанням громади. Зокрема, у договорі про медичне страхування зі своїми співробітниками церкви можуть виключити відшкодування витрат на контрацептиви чи аборти.

Для набуття чинності документ має схвалити Конгрес.

Розширення прав церков на участь у політиці було однією з передвиборчих обіцянок Трампа консервативним християнським громадам, зазначає The New York Times.