Трамп планує збільшити оборонний бюджет США на 13%

На думку аналітиків, адміністрація Трампа планує використовувати агресивну стратегію оборони держави
Фото: ЕРА

Президент США Дональд Трамп запропонує Конгресу проект оборонного бюджету на 2019 рік у розмірі $716 млрд, повідомляє The Washington Post із посиланням на джерела.

У проекті бюджету США на 2019 рік витрати на оборону будуть на 13% вищими від рівня 2017 року і більше ніж на 7% перевищуватимуть бюджет Пентагону на 2018 рік, якого ще не затверджено Конгресом. Про це повідомляє The Washington Post із посиланням на неназваних американських чиновників.

Джерела повідомили, що президент США Дональд Трамп планує в лютому подати до Конгресу проект оборонного бюджету на суму $716 млрд.

Як зазначає газета, рішення президента ухвалено з урахуванням позиції міністра оборони Джеймса Меттіса, який оприлюднив стратегію, що передбачає переорієнтацію збройних сил на стримування і, за необхідності, боротьбу з "такими великими державами, як Китай і Росія".

За словами співрозмовників видання, кошти підуть на операції Пентагону в інших країнах і підтримання ядерного арсеналу США.

Оборонний аналітик Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS) Марк Кансіан назвав імовірне збільшення оборонного бюджету знаковим. Він наголосив, що це стане "великим стрибком" для оборонної сфери США, який означає, що адміністрація Трампа планує використовувати "надзвичайно агресивну стратегію оборони".

У Пентагоні і Білому домі відмовилися коментувати інформацію про можливу пропозицію Трампа.

У грудні 2017 року Трамп затвердив оборонний бюджет на 2018 рік у сумі $692 млрд. Документ передбачає, зокрема, кошти на боротьбу з терористичною організацією ІДІЛ і підвищення на 2,4% зарплат американським військовослужбовцям. Підписаний американським президентом документ також передбачає виділення для України $350 млн на її безпеку.