Трамп попередив, що США можуть зменшити фінансову допомогу країнам ООН, які не визнають Єрусалима столицею Ізраїлю

Трамп: Нехай голосують проти нас, ми багато заощадимо
Фото: EPA

Глава Білого дому Дональд Трамп заявив, що багато країн Ради Безпеки ООН, які засудили позицію Вашингтона щодо Єрусалима, отримують від США "мільйони і мільярди доларів".

Вашингтон може зменшити фінансову допомогу країнам, які не підтримують позиції США щодо статусу Єрусалима. Про це 20 грудня Дональд Трамп заявив на засіданні свого кабінету, повідомила прес-служба Білого дому.

"Усі ці країни, які приймають наші гроші і потім голосують проти нас на Радбезі чи Генасамблеї, вони беруть сотні мільйонів доларів і мільярдів... Ми спостерігаємо за цими голосами. Нехай голосують проти нас, ми багато заощадимо. Нам байдуже", – сказав він.

За інформацією The New York Times, постійний американський представник в ООН Ніккі Гейлі попередила членів організації, що США "візьмуть до уваги ті країни", які не підтримують визнання Єрусалима столицею Ізраїлю.

6 грудня Трамп офіційно визнав Єрусалим столицею Ізраїлю й оголосив про перенесення посольства США до цього міста.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Еммануель Макрон і прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей не підтримали ініціативи Білого дому. Глава зовнішньополітичного відомства Євросоюзу Федеріка Могеріні заявила, що країни ЄС не будуть переносити своїх посольств в Ізраїлі з Тель-Авіва до Єрусалима.

У Палестині спалахнули заворушення. Під час сутичок арабських активістів і поліції Ізраїлю постраждали десятки людей.

У низці країн світу також пройшли протестні акції. Лідери 57 мусульманських держав закликали світ "визнати Державу Палестину" і Східний Єрусалим як її "окуповану столицю".

18 грудня США наклали вето на резолюцію Ради Безпеки ООН, яка відкидала односторонні дії Вашингтона щодо статусу Єрусалима. Документ подала делегація Єгипту. Ініціативу підтримали всі члени Радбезу ООН, зокрема й Україна, окрім США.

21 грудня Генеральна Асамблея ООН проведе надзвичайну сесію для обговорення цього питання.

Ізраїль зайняв східну частину Єрусалима після війни 1967 року і вважає все місто своєю столицею. Палестинці, зі свого боку, хочуть оголосити Східний Єрусалим столицею своєї держави.

Адміністративна столиця Ізраїлю зараз у Тель-Авіві, а Палестинська національна адміністрація базується в Рамаллі.