Трамп скасував рішення про закриття в'язниці в Гуантанамо

Трамп закликав парламент не робити поблажок терористам
Фото: ЕРА

США безглуздо випустили на свободу сотні небезпечних терористів, із якими потім знову зустрілися на полі бою, заявив американський президент Дональд Трамп.

Президент США Дональд Трамп скасував рішення свого попередника Барака Обами про закриття в'язниці для терористів у Гуантанамо. Про це нинішній глава Білого дому заявив під час виступу в Конгресі 30 січня. Трансляцію вів "Голос Америки".

На думку Трампа, США "безглуздо випустили на свободу сотні небезпечних терористів", із якими потім знову зустрілися на полі бою.

Президент США додав, що до терористів потрібно ставитись без поблажок.

В'язницю США в Гуантанамо відкрив президент Джордж Буш у 2002 році, туди доставили з Афганістану перших 20 осіб, підозрюваних "в участі в бойових діях на боці ісламських екстремістів" – талібів.

Із 2002-го до 2006 року через неї пройшло понад 750 іноземців, захоплених американськими військами під час операцій на території Афганістану та Іраку. Усі вони, за твердженням американських військових, брали участь в операціях на боці "Аль-Каїди" або руху "Талібан". Більшість в'язнів цієї тюрми тримали в ній роками без висунення обвинувачення чи судового розгляду, оскільки вони не були забезпечені правами, застосовуваними до громадян США.

У лютому 2016 року Обама презентував план щодо закриття в'язниці Гуантанамо. Він заявив, що її робота сприяє пропаганді екстремістів, ускладнює відносини США з основними союзниками і виснажує бюджет департаменту оборонних ресурсів. Щоб закрити Гуантанамо, влада США запланувала визначити можливості для передання решти засуджених на батьківщину або у в'язниці суворого режиму на території США.

У березні 2017 року Трамп заявив, що 122 ув'язнених, утримуваних у в'язниці Гуантанамо і випущених адміністрацією Обами, повернулися на поле бою.