Трамп заявив, що євреям, які мають намір голосувати за Гарріс, "треба обстежити голову"

Трамп зробив антисемітські заяви на заході, присвяченому боротьбі з антисемітизмом
Фото: ЕРА

Колишній президент США Дональд Трамп, який знову балотується на цю посаду, на заході, присвяченому боротьбі з антисемітизмом, заявив, що у разі, якщо він програє вибори, у цьому частково буде винен єврейський народ. Про це 20 вересня повідомляє CNN, фрагменти виступу в Х оприлюднив журналіст Джейкоб Корнблюх.

"Я не збираюся називати це прогнозом, але, на мою думку, єврейський народ матиме стосунок до поразки, якщо я здобуду 40% підтримки на виборах", заявив республіканець Трамп, назвавши євреїв "проклятими".

Експрезидент США сказав, що в разі, якщо він здобуде 40%, це означатиме, що решта 60% виборців підтримують представницю Демократичної партії Камалу Гарріс. Він назвав суперницю на виборах "поганою демократкою", а демократів – "дуже поганими для Ізраїлю".

Трамп заявив, що це відсоткове співвідношення він бачив у свіжому опитуванні, але не уточнив, у якому саме. Він додав, що 60% виборців готові голосувати "за когось, хто ненавидить Ізраїль". Трамп назвав неприйнятною цифру 40%. "Це неприйнятно, тому що ми маємо виграти вибори", – сказав він.

Політик закликав Гарріс "офіційно відмовитися від підтримки всіх симпатиків ХАМАС, антисемітів, ненависників Ізраїлю в університетських містечках і скрізь", і знову ж звернувся до виборців-євреїв.

Він висловив думку, що вони однаково підтримають Демократичну партію, і додав: "Я весь час кажу, що будь-який єврей, який голосує за неї, особливо зараз, за неї або за Демократичну партію, має пройти обстеження голови".

Себе Трамп назвав "найкращим президентом" США для народу Ізраїля і пообіцяв "зробити Ізраїль знову великим" (Make Israel Great Again, за аналогією до гасла Make America Great Again).

CNN наголошує, що Гарріс, чоловік котрої є євреєм, ніколи не заявляла про підтримку жодної з груп, які перерахував Трамп.

Газета The Forward, яка позиціонує себе як найвпливовіший єврейський ЗМІ у США, додала, що євреї становлять 2% виборців у Штатах. Представниця Єврейської ради Емі Спітальнік заявила виданню, що висловлювання Трампа наражають євреїв на небезпеку.

"Ставлення до євреїв та Ізраїлю як до політичного м'яча робить євреїв, Ізраїль і всіх нас менш захищеними. Поділ євреїв на "хороших" і "поганих" і використання прийомів подвійної лояльності ще більше нормалізує антисемітизм", – наголосила вона.