Трамп заявив, що США варто спочатку фінансувати безпеку шкіл, а потім Україну

Трамп: Перш ніж ми побудуємо націю для решти світу, ми маємо побудувати безпечні школи для наших дітей у власній країні
Фото: EPA

45-й президент США Дональд Трамп заявив, що законодавцям США потрібно віддати пріоритет фінансуванню шкільної безпеки, а не наданню військової допомоги Україні. Про це він сказав 28 травня у Г'юстоні на зборах Національної стрілецької асоціації, зазначають BBC та NBC News.

Під час свого виступу Трамп прокоментував стрілянину у школі міста Ювалді штату Техас, у якій загинула 21 особа.

"Якщо Сполучені Штати мають $40 млрд для передання Україні, ми маємо бути здатні зробити все можливе, щоб наші діти були в безпеці вдома. Ми витратили трильйони в Іраку, трильйони в Афганістані  і нічого не отримали. Перш ніж ми побудуємо націю для решти світу, ми маємо побудувати безпечні школи для наших дітей у власній країні", – сказав він.

Трамп відкинув заклики до посилення контролю над зброєю, заявивши, що порядним американцям потрібно дозволити вогнепальну зброю "для захисту від зла".

Водночас, як зазначає NBC News, стрілянині в Ювалді передували збільшення витрат на безпеку та навчання співробітників. Школа найняла співробітників служби безпеки й установила паркан навколо будівлі. Учителям наказали тримати двері до класу зачиненими, а учні регулярно проходили навчання, щоб підготуватися до можливої стрілянини. Проте всі ці зусилля не запобігли стрілянині, яка сталася 24 травня.

Контекст:

Сенат США 19 травня підтримав виділення Україні нового пакету допомоги в розмірі $40 млрд. За проголосувало 86 сенаторів. Рішення підтримали усі демократи. Проти надання допомоги Україні виступило 11 членів Сенату, усі вони – представники Республіканської партії.

21 травня президент США Джо Байден підписав закон, який передбачає виділення приблизно $40 млрд на допомогу Україні.

За підрахунками ВВС, американські законодавці передали Україні майже $54 млрд із моменту вторгнення Росії в лютому.