Трамп закликав Байдена "негайно добудувати" стіну на кордоні з Мексикою

Байден 11 лютого вирішив зупинити будівництво стіни на кордоні з Мексикою
Фото: ЕРА
Експрезидент США Дональд Трамп вважає, що політика нинішнього глави Білого дому Джо Байдена призвела до прикордонної кризи у США.

Експрезидент США Дональд Трамп розкритикував рішення нинішнього президента країни Джо Байдена про скасування фінансування будівництва стіни на кордоні з Мексикою. Заяву Трампа 21 березня у Twitter опублікував колишній прессекретар Білого дому Шон Спайсер.

Трамп звинуватив Байдена у створенні прикордонної кризи у США.

Ексглава Білого дому заявив, що його адміністрація "з гордістю передала адміністрації Байдена найбезпечніший кордон в історії".

"Усе, що їм потрібно було зробити, тримати цю систему, яка плавно працює, на автопілоті. Замість цього всього за кілька тижнів адміністрація Байдена перетворила національний тріумф на національну катастрофу", – вважає Трамп.

Він закликав Байдена "негайно добудувати" стіну на кордоні з Мексикою. Це, за словами Трампа, можна зробити "протягом кількох тижнів".

Коли Трамп покинув президентський пост, на стіну витратили майже $25 млрд, повідомляла телерадіокомпанія ВВС. До вступу Трампа на посаду президента США встановили різні типи огорож уздовж південного кордону на відстані 654 миль (більше ніж 1 тис. км). За час його перебування на посаді побудували 80 миль (майже 129 км) нових загороджень, зазначено в повідомленні радіостанції.

11 лютого Байден припинив фінансування проєкту. Міністр закордонних справ Мексики Марсело Ебрард привітав рішення Байдена.

6 березня агентство Reuters, посилаючись на свої джерела, написало, що в лютому на кордоні з Мексикою затримали 100 тис. мігрантів. За їхніми даними, це найвищий показник за лютий із 2006 року і загалом за місяць із червня 2019 року. У січні затримали 78 тис. мігрантів, зазначали джерела.

В інтерв'ю АВС News, опублікованому 17 березня, Байден закликав мігрантів не в'їжджати на територію США. "Не приїжджайте. Не покидайте свого міста і своєї громади", – говорив він.

США будують загородження на кордоні з Мексикою з 1993 року з метою перешкоджання нелегальній міграції та наркотрафіку. Трамп заявляв, що доведе будівництво до кінця і що всі витрати з американського бюджету на будівництво бар'єру на кордоні Мексика відшкодує пізніше. У Мексиці стверджували, що не платитимуть за стіну.

Через розбіжності в Конгресі США щодо асигнувань на будівництво стіни у грудні – січні 2019 року стався найдовший шатдаун в історії США – на 35 днів. У лютому 2019 року демократи в Конгресі США погодилися виділити на фінансування укріплень на кордоні з Мексикою вчетверо менше асигнувань, ніж хотів Трамп: $1,3 млрд.