Трамп збирається вдавати, нібито вже виграв президентські вибори у США – Politico

Команда Трампа й далі оскаржуватиме результати виборів

Фото: EPA

Співрозмовники американського видання Politico кажуть, що президент США Дональд Трамп може звільнити наступного тижня деяких високопосадовців, зокрема директора ФБР Крістофера Рея і міністра оборони США Марка Еспера.

Чинний американський президент Дональд Трамп збирається поводитися так, ніби він уже заступив на другий президентський строк, не чекаючи на офіційні результати виборів. Згідно з його стратегією, він спробує переконати країну, що вже виграв вибори. Про це пише американське видання Politico 5 листопада з посиланням на три джерела, обізнані зі стратегією Трампа.

Трамп і його помічники підготували стратегію, за якою він максимально використовуватиме своє становище в Білому домі, кажуть джерела. Трамп може звільнити кількох членів уряду та інших посадовців, зокрема директора ФБР Крістофера Рея і міністра оборони США Марка Еспера, припускають співрозмовники видання.

Планують, що Трамп відновить графік своїх поїздок, а його команда й далі оскаржуватиме результати виборів.

Politico пише, що Трамп розчарований і вважає несправедливим програш в Аризоні. Його роздратування посилюється спробами його конкурента, колишнього віцепрезидента Джо Байдена розпочати процедуру зміни президента і демонстрацією впевненості в остаточній перемозі в головних штатах Аризона і Невада.

Звільнення головних помічників Трампа у сфері розвідки та національної безпеки можуть відбутися вже наступного тижня, незалежно від результатів виборів.

Наближений до Білого дому республіканець на умовах анонімності заявив, що збережуть свої пости ті, хто був "лояльним і компетентним" (стосовно Трампа).

Поряд з імовірними звільненнями Трамп підпише низку документів, що стосуються торгівлі з Китаєм. За словами двох республіканців, наближених до Білого дому, він може підписати кілька указів щодо культурних та соціальних питань, які йому подобаються.

У США 3 листопада проводили основне голосування на виборах президента. На посаду претендує понад 10 кандидатів, головними конкурентами вважають кандидата від Республіканської партії Трампа і ексвіцепрезидента США демократа Джо Байдена. Явка на ці вибори стала рекордною за 120 років – у них узяло участь приблизно 160 млн американців.

Видання Vox писало, що результат виборів, імовірно, визначать виборці шести головних штатів: Мічигану, Пенсильванії, Вісконсину, Флориди, Аризони і Північної Кароліни.

За даними CNN і Fox News, Трамп уже переміг у Флориді. Аналітики Fox News вважають, що Байден здобув перемогу у Вісконсині, Аризоні і Мічигані (CNN ще не назводить остаточних даних щодо цих штатів). У Пенсильванії та Північній Кароліні, за даними цих каналів, лідером є Трамп (підрахунок голосів іще триває).

Передвиборчий штаб Трампа, посилаючись нібито на відсутність доступу до відстеження підрахунку голосів, вимагав зупинити його у трьох штатах: Джорджії, Мічигані та Пенсильванії. Згодом суди у Джорджії та Мічигані відмовили в задоволенні позову штабу Трампа. У Пенсильванії суд частково задовольнив позов – спостерігача допустили до процесу і продовжили підрахунок.

Для перемоги на виборах необхідно здобути підтримку 270 вибірників (переважно вони віддають свої голоси так, як проголосувала більшість виборців у їх штаті). Усього в колегії вибірників 538 осіб. За оцінкою CNN, Байден уже заручився підтримкою 253 вибірників, а Трамп – 213. Fox News наводить інші дані: 264 голоси у Байдена і 214 у Трампа.

"ГОРДОН" стежить за подіями у США в режимі онлайн.