Трубоукладальник "Північного потоку – 2" знову пішов із місця будівництва

"Академік Черський" 27 листопада вже покидав місце будівництва газогону, але 5 грудня повернувся
Фото: marinetraffic.com
Судно "Академік Черський", яке брало участь у будівництві газогону "Північний потік – 2", пішло з місця будівництва після того, як пробуло там лише дві доби від часу надання нового дозволу на роботу.

Російський трубоукладальник "Академік Черський", який займався добудовою газогону "Північний потік – 2", покинув місце укладання труб і повернувся до берегів Калінінградської області Росії. Про це повідомляє "Інтерфакс".

Зазначають, що "Академік Черський" вийшов на рейд Курської коси. У цій самій зоні стоять також допоміжні судна "Умка", "Фінвал" і "Балтійський дослідник".

27 листопада це судно вже покидало місце будівництва, оскільки норвезька компанія Det Norske Veritas – Germanischer Lloyd не змогла перевірити його обладнання через санкції США.

Однак, як зазначає агентство, 5 грудня судну дали новий дозвіл на початок робіт із добудови газогону "Північний потік – 2". Цього дня трубоукладальник прийшов на точку, де переривається одна з недобудованих ниток магістралі, і пробув там майже два дні. Увечері 6 грудня судно вирушило на схід.

"Північний потік – 2" – газогін, який має зв'язати Росію з Німеччиною дном Балтійського моря. Протяжність маршруту – понад 1200 км, потужність нового трубопроводу становитиме 55 млрд м&³3; газу на рік. Спочатку повідомляли, що вартість проєкту – €9,9 млрд, згодом, за даними The New York Times, вона зросла до майже $11 млрд. Станом на грудень 2019 року було добудовано 93,5% газогону, повідомляв офіційний представник оператора проєкту – компанії Nord Stream 2 AG – Єнс Мюллер.

Влада США, України, Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви та Естонії вважає "Північний потік – 2" загрозою для енергетичної безпеки Європи.

Будівництво газогону заморозили, оскільки у грудні 2019 року США запровадили санкції проти європейських підрядників, які беруть участь у проєкті. Відразу після цього швейцарська компанія Allseas зупинила роботи з будівництва "Північного потоку – 2" і вивела з Балтійського моря свої судна-трубоукладальники. "Газпром" заявив про залучення до завершення проєкту російських трубоукладальників.

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель 1 вересня стверджувала, що "Північний потік – 2" добудують, незважаючи на погрози США. 8 вересня вона сказала, що погоджуватиме будь-які дії проти Росії у зв'язку з отруєнням російського опозиціонера Олексія Навального з європейськими партнерами, але ще не вирішила, чи стосуватимуться вони будівництва газогону. 11 вересня міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас заявив, що будівництво газогону "Північний потік – 2" можуть заморозити як реакцію на отруєння Навального, але вже 17 жовтня оголосив, що газогін добудують.

Кандидат у президенти США від Демократичної партії Джо Байден, який набрав найбільшу кількість голосів, заявив про жорстку позицію щодо "Північного потоку – 2". Він хоче назавжди зупинити цей проєкт.

9 грудня Палата представників Конгресу США підтримала проєкт оборонного бюджету країни на 2021 рік, який, зокрема, передбачає посилення санкцій проти газотранспортного проєкту "Північний потік – 2".