ЦАХАЛ виявив "новітню" російську зброю у схованках "Хезболли" в Лівані – Нетаньяху

"Хезболла" прорила сотні тунелів і схованок на півдні Лівану, розповів Нетаньяху
Фото: EPA

Ізраїльські військові під час обшуків на базах терористичного угруповання "Хезболла" на півдні Лівану виявили російську зброю. Про це в інтерв'ю Le Figaro (матеріал доступний за платною підпискою), опублікованому 16 жовтня, повідомив прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху, його цитує Le Monde.

Нетаньяху зазначив, що, згідно з резолюцією Радбезу ООН від 2006 року, тільки ліванській армії було дозволено мати зброю в районі на південь від річки Літані.

Однак, як зазначив ізраїльський прем'єр, "у цьому районі "Хезболла" прорила сотні тунелів і схованок", де військові Армії оборони Ізраїлю виявили "велику кількість новітньої російської зброї".

Нетаньяху додав, що "нова громадянська війна в Лівані була б трагедією", а Ізраїль "не має наміру втручатися у внутрішні справи Лівану".

За його словами, єдина мета Ізраїлю – дати змогу своїм громадянам, які живуть уздовж кордону з Ліваном, "повернутись у свої будинки й почуватися в безпеці".

Контекст:

27 вересня ЦАХАЛ повідомив про удари по центральному штабу "Хезболли" у столиці Лівану. Наступного дня ЦАХАЛ заявив про загибель лідера "Хезболли" Хасана Насралли внаслідок авіаудару. Пізніше "Хезболла" підтвердила його смерть.

Нетаньяху пояснив, що віддав розпорядження про ліквідацію лідера "Хезболли", зокрема, заради повернення додому жителів півночі країни, яких евакуювали через обстріли з території Лівану.

1 жовтня ЦАХАЛ офіційно оголосив початок наземної операції на півдні Лівану. Ізраїль також завдає авіаударів по столиці країни Бейруту.