ЦАХАЛ заявив про ліквідацію представника "Хезболли", причетного до удару по футбольному полю, де загинули діти

Унаслідок атаки 27 липня загинуло 11 дітей і підлітків
Фото: דובר צה״ל דניאל הגרי - Daniel Hagari / Х (архів)

2 жовтня Армія оборони Ізраїлю ліквідувала представника терористичного угруповання "Хезболла" Хідера аш-Шабіа, якого вважають відповідальним за ракетну атаку на Мадждаль-Шамс на Голанських висотах 27 липня. Про це ЦАХАЛ заявив у Telegram.

"Хідер також є відповідальним за сотні ракетних і протитанкових обстрілів позицій ЦАХАЛ у районі Хар-Дова, гори Хермон і північної частини Голанських висот", – ідеться в повідомленні.

Ізраїльські військові додали, що й далі протидіятимуть загрозі терористів "Хезболли", щоб захистити Державу Ізраїль.

Контекст:

27 липня в Ізраїлі заявили про ракетний удар по місту Мадждаль-Шамс, поклавши відповідальність на "Хезболлу". Повідомляли про 11 загиблих дітей і підлітків через падіння боєприпасу на футбольне поле, ще приблизно 30 людей постраждали. Прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху зазначив, що Ізраїль не залишить без відповіді атаку і "Хезболла" заплатить за це "найвищу ціну, якої вона ще не платила".

Після низки обмінів ударами між Ізраїлем і Ліваном, а також масових вибухів пристроїв зв'язку (пейджерів і рацій), якими користувалися бойовики "Хезболли", міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант заявив про "нову фазу війни". Увечері 30 вересня армія Ізраїлю розпочала наземну операцію проти "Хезболли" в Лівані. За даними джерел ЗМІ, ізраїльські танки ввійшли у Рмейш на півдні Лівану. Перед цим ізраїльські війська відкрили масований артилерійський вогонь по прикордонному селу Ваззані неподалік Гаджара.

1 жовтня ЦАХАЛ офіційно оголосив про початок наземної операції в Лівані. "Армія оборони Ізраїлю почала кілька годин тому на півдні Лівану в низці сіл поблизу кордону цілеспрямовану й обмежену наземну операцію проти терористичних цілей та інфраструктури терористичної організації "Хезболла", які становлять безпосередню й реальну загрозу ізраїльським поселенням на північному кордоні", – ідеться в повідомленні, опублікованому в Telegram.

Уночі міністри оборони США й Ізраїлю Ллойд Остін і Йоав Галант провели переговори щодо заходження ЦАХАЛ у Ліван. Глава Пентагону заявив, що США підтримують "право Ізраїлю на самооборону". Операція передбачає "демонтаж інфраструктури нападу" вздовж кордону, щоб ліванська "Хезболла" не змогла здійснити напади на північні райони Ізраїлю за зразком 7 жовтня, написав Остін в Х.