ЦАХАЛ завдав удару по об'єктах "Хезболли". Угруповання заявило, що випустило по Ізраїлю 320 ракет

"Хезболла" та Ізраїль заявили про атаки одне на одного
Фото: EPA

Армія оборони Ізраїлю заявила 25 серпня, що у відповідь на підготовку "Хезболлою" запуску ракет ізраїльські військові завдали ударів по об'єктах терористів у Лівані.

"Винищувачі ВПС Ізраїлю завдають ударів по об'єктах терористичної організації "Хезболла", які становлять безпосередню загрозу громадянам держави Ізраїль", – ідеться в повідомленні.

Прессекретар ЦАХАЛ Даніель Хагарі зазначив, що військові Ізраїлю виявили підготовку "Хезболли" до запуску ракет у бік ізраїльської території.

"У межах самооборони для усунення цих загроз ЦАХАЛ завдає ударів по терористичних цілях у Лівані, звідки "Хезболла" планувала вчиняти напади на ізраїльське цивільне населення", – заявив Хагарі.

У ЦАХАЛ закликали мирних жителів, які перебувають у районах, де діє "Хезболла", негайно покинути зону ризику заради їхньої власної безпеки.

Зі свого боку "Хезболла" заявила, що упродовж останніх кількох годин випустила понад 320 ракет по північному Ізраїлю, а також запустила кілька безпілотників, начинених вибухівкою, пише Times of Israel. У своїй заяві угруповання стверджує, що завдало ударів по 11 військових баз на півночі Ізраїлю. У своїй заяві "Хезболла" не згадує про ранкову атаку ЦАХАЛ.

Раніше терористичне угруповання заявило, що починає мститися за вбивство військового командира угруповання Фуада Шукра внаслідок удару Армії оборони Ізраїлю минулого місяця.

Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант оголосив надзвичайний стан по всій країні на 48 годин, пише Times of Israel.

Контекст:

27 липня в Ізраїлі заявили про ракетний удар "Хеболли" по місту Мадждаль-Шамс. Повідомляли про 11 загиблих дітей і підлітків через падіння боєприпасу на футбольне поле, ще приблизно 30 людей постраждали. Прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху зазначив, що Ізраїль не залишить без відповіді атаку і "Хезболла" заплатить за це "найвищу ціну, яку вона ще не платила".

29 липня Ізраїль ударив по Лівану, за даними Al Jazeera, загинуло двоє членів "Хезболли".

31 липня у Тегерані – столиці Ірану – вбили главу політбюро ХАМАС Ісмаїла Ханію. У вбивстві свого лідера ХАМАС звинуватив Ізраїль.

Після цього верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї наказав ударити по Ізраїлю у відповідь на вбивство в Тегерані.

1 серпня Axios із посиланням на трьох американських посадовців написав про впевненість Білого дому, що Іран має намір здійснити атаку на Ізраїль найближчими днями.