"Це було відображенням внутрішньої боротьби". За заколотом Пригожина може стояти найближче оточення Путіна, вважає Каспаров

Каспаров про стан Путіна: Це ближче до цугцвангу, коли гарних ходів немає. Хоч який зробиш ситуація погіршується
Фото: ЕРА
Російський шахіст і політик, 13-й чемпіон світу з шахів Гаррі Каспаров вважає, що заколот засновника визнаної у світі злочинною організацією ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина був відображенням внутрішньої боротьби в РФ. Про це він заявив в інтерв'ю проєкту "Можем объяснить", яке вийшло 12 липня.

"Зрозуміло, що було відображенням внутрішньої боротьби. Не знаю, хто стояв за Пригожиним, але це не генерали, а хтось із внутрішнього кола Путіна. Той, хто незадоволений тим, що відбувається в Україні. Не тому, що там вбивають людей. [...] Просто війна йде не в той бік. Її ще не програли, але вона котиться під укіс. А ці люди звикли до контролю за величезними потоками грошей. Санкції б'ють по них. Це була пред'ява Путіну, що все йде не туди", – заявив він.

Каспаров зазначив, що із грою в шахи дії Путіна не варто порівнювати, оскільки це гра за правилами, а глава Кремля грає, "як шахрай".

"Якщо спробувати все-таки взяти шахову ситуацію, це ближче до цугцвангу, коли гарних ходів немає. Хоч який зробиш – ситуація погіршується. Інша річ, що, погіршуючи ситуацію, Путін країну тягне за собою. Росія до нього ланцюгом прикута – Путін іде вниз, і за ним затягується вся країна", – додав він.

Контекст:

На тлі конфлікту з міноборони РФ 2324 червня Пригожин влаштував у Росії заколот. Він звинуватив російських військових у завданні удару по тиловому табору найманців, а відповідальність за це поклав на найвище військове керівництво РФ. Міноборони Росії назвало заяву Пригожина про удари по ПВК "інформаційною провокацією".

Пригожин заявив про захоплення військових об'єктів Ростова-на-Дону та намір іти на Москву, але потім передумав і повідомив, що "розвертає колони" найманців у зворотному напрямку. Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що він вів переговори з Пригожиним і переконав його зупинити рух вагнерівців. Путін назвав те, що відбувалося, військовим заколотом, а його учасників – "зрадниками", які зробили помилку. Проти Пригожина відкрили кримінальну справу, але в підсумку засновник ПВК, як заявляли в Кремлі, дістав можливість "піти в Білорусь", а кримінальну справу закрили.