"Це наш сигнал Путіну". Франція надає Україні додаткову фінансову підтримку

За словами Колонни, €40 млн підуть на ремонт критичної інфраструктури й енергетичних об'єктів
Фото: ЕРА
Франція надасть Україні додаткові €40 млн фінансової допомоги до кінця року. Про це міністерка закордонних справ Катрін Колонна заявила 21 червня в перший день конференції з відновлення України Ukraine Recovery Conference в Лондоні, яку транслює сайт заходу.

За її словами, Париж готує багаторічний пакет допомоги Києву, який передбачає як гуманітарну, так і фінансову підтримку.

"Моє міністерство забезпечить додаткові €40 млн допомоги для України 2023 року, які використають переважно для відновлення критичної інфраструктури і, якщо буде потреба, енергетичних об'єктів", – сказала вона.

Глава французького МЗС зазначила, що частину допомоги передбачено у вигляді грантових програм, щоб уникнути "посилення тиску на державну фінансову систему".

"Зобов'язання допомагати Україні, яке ми на себе взяли, – це наш сигнал [президенту країни-агресора Володимирові] Путіну, що ми підтримуватимемо її стільки, скільки потрібно... і що він не зможе це перечекати. Це сигнал, який має переконати РФ у тому, що вона зайшла у глухий кут і має негайно припинити свою агресію", підсумувала Колонна.

За даними французького уряду станом на кінець травня, Франція надала Україні гуманітарної допомоги на €200 млн. В Україну доправили понад 5600 тонн обладнання та гуманітарних вантажів, зокрема автомобілі швидкої допомоги, медикаменти, збірні мости, генератори.

Контекст:

Дводенна міжнародна конференція зі сприяння відновленню України після російської агресії Ukraine Recovery Conference (URC 2023) стартувала 21 червня. Її мета – мобілізація міжнародної підтримки економічної та соціальної стабілізації України й усунення наслідків війни, зокрема завдяки наданню термінової допомоги на невідкладні потреби, а також підтримка приватного сектору, розповіли організатори.

Конференцію відкрили прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак та президент України Володимир Зеленський.

Сунак під час виступу заявив, що Великобританія надасть Україні кредитні гарантії обсягом £2,35 млрд ($3 млрд).

Зеленський назвав п'ять головних напрямів відновлення України, серед яких – єдність, стабільність, розвиток, безпека та демократія. Він зазначив, що Україна захищає спільний простір свободи в НАТО і чекає на мужність від лідерів Альянсу визнати це політично. Президент додав, що будівництво аграрних та енергетичних потужностей в Україні захистить світ від хаосу.

Про новий пакет допомоги США для України на $1,3 млрд під час виступу на конференції оголосив держсекретар Ентоні Блінкен.

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на відкритті конференції зазначила, що ЄС планує покрити майже 50% дефіциту бюджету України до 2027 року.