"Це має бути елементом нашої культури". Колишній головний санлікар РФ вважає, що росіяни взагалі не повинні відмовлятися від масок

Онищенко впевнений, що маски мають увійти в культуру росіян
Фото: duma.gov.ru
Перший заступник голови комітету Держдуми РФ з науки і освіти Геннадій Онищенко заявив, що маски в Росії необхідно носити завжди, і навів приклад азійських країн.

Відмовлятися від захисних масок у Росії не варто й після перемоги над COVID-19, вважає колишній головний санітарний лікар РФ, перший заступник голови комітету Держдуми з науки і освіти Геннадій Онищенко. Про це він сказав на пресконференції 1 квітня, фрагмент якої опублікувало видання "Известия"

Онищенко нагадав, що щорічно навесні та восени на території Росії починає рости захворюваність на грип, і заявив, що "це (маски) має бути елементом нашої культури".

"Щороку в нашу країну, на планету приходить вірус грипу, він не один, там 200 одночасно, то чому не носити маски? Чому треба чекати, поки ти захворієш, відтемпературиш свої сім днів?" – запитав він.

Як пише "Інтерфакс"Онищенко навів приклад китайців, японців, жителів Південної Кореї, які "всі ходять у масках, зберігають своє здоров'я". "Чим вони кращі за нас?" – запитав він.

Разом із тим, Онищенко зазначив, що обов'язкове носіння масок у зв'язку з коронавірусом буде пов'язане з темпами вакцинації в РФ, які він вважає недостатніми.

Росспоживнагляд ввів загальний масковий режим у Росії 28 жовтня 2020 року.

1 квітня 2021 року Верховний суд РФ відхилив колективний позов майже 1,5 тис. осіб до відомства з вимогою зняти з людей зобов'язання щодо масок, повідомили "Известия".

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

В Україні необхідно носити маску у громадських приміщеннях і транспорті, згідно з ухваленим Радою законом 1000-ІХЗ листопада 2020 року штраф за відсутність маски або респіратора встановлено в розмірі від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170–225 грн).

22 березня 2021 року Кабмін України зобов'язав у "червоних" зонах носити маски або респіратори не лише у приміщеннях, але й на будь-яких територіях загального користування. Як уточнило пізніше МОЗ, це не стосується вулиць, парків і скверів, але масковий режим обов'язковий у закладах охорони здоров'я та освіти, підземних переходах, на зупинках громадського транспорту та інших територіях громадського користування – за умови, що немає можливості триматися на відстані мінімум одного метра.