"Це твій час". Обама привітав Байдена за кілька годин до інавгурації

Обама (ліворуч) звернувся до Байдена (праворуч) за кілька годин до інавгурації
Фото: EPA
Колишній президент США Барак Обама привітав обраного президента США Джо Байдена. 20 січня о 19.00 за київським часом відбудеться інавгурація Байдена.

Колишній президент США Барак Обама 20 січня на своїй сторінці у Twitter за кілька годин до інавгурації привітав обраного президента США Джо Байдена.

"Вітаю свого друга, президента Байдена. Це твій час", – заявив Обама.

3 листопада 2020 року у США відбулися чергові президентські вибори. Явка на виборах стала рекордною за 120 років – у них узяло участь майже 160 млн американців. Основним суперником демократа Байдена був республіканець Дональд Трамп.

Конгрес США 7 січня 2021 року затвердив Байдена переможцем президентських виборів. Він здобув 306 голосів вибірників, Трамп – 232.

Палата представників – нижня палата Конгресу США – на засіданні 13 січня проголосувала за імпічмент Трампа. Автори резолюції висунули йому одне обвинувачення – у підбурюванні до масових заворушень. Вони вважають, що Трамп зрадив довіру на посаді президента і 6 січня, коли протестувальники взяли штурмом будівлю Конгресу США, "наразив на серйозну небезпеку урядові інститути США, поставив під загрозу цілісність демократичної системи і перешкоджав мирному переданню влади".

Трамп став третім лідером в історії США, щодо якого було запущено процедуру імпічменту, і єдиним, якому Палата представників оголосила імпічмент двічі (уперше – 2019 року). До нього розгляд вели щодо Ендрю Джонсона та Білла Клінтона.

Інавгурація Байдена відбудеться 20 січня о 19.00 за київським часом. "ГОРДОН" веде онлайн-репортаж події.