Циклон "Борис" спричинив прорив дамб та евакуацію в Європі. Понад 15 загиблих у кількох країнах

Польські рятувальники й військові цілу ніч боролися з наслідками повені
Фото: EPA

Через повені в Європі й далі зростає кількість загиблих. У Румунії загинуло шестеро людей. У Польщі відомо про п'ятьох померлих. В Австрії загинуло троє людей. У Чехії – один загиблий.  Про це 16 вересня пише The Guardian.

Кількість жертв повені на південному заході Польщі зросла до п'яти після того, як у місті Ниса виявили тіло хірурга, котрий повертався з лікарні, повідомили пожежники.

Раніше тіла двох жінок і двох чоловіків виявили окремо в містах Бельсько-Бяла, Льондек-Здруй і у двох селах, пише Telegram-канал "Нова Польща".

Наближається ще одна велика повінь. Прорвало дамбу в Пачкуві. Вода хлинула до села Козельно. Місцева влада повідомила, що жителів кількох прилеглих міст і сіл буде евакуйовано.

У польському містечку Ниса спрацювали сирени тривоги. Рятувальники попереджають, що рівень води підвищується. Вони нагадують жителям, що в них є чверть години, щоб сховатися від хвилі, яка насувається.  

У Вроцлаві, у південно-західному регіоні Сілезії, мер Яцек Сутрік заявив, що місто з населенням 600 тис. людей готується до піка рівня води в середу, пише In Poland.

У постраждалих унаслідок повені районах ввели режим стихійного лиха щонайбільше на 30 днів, повідомили в польському уряді.

Федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер повідомив, що буревії та повені забрали ще два життя в Нижній Австрії.

Ідеться про смерть 70-річного чоловіка в Обер-Графендорфі в муніципалітеті Бегаймкірхен (район Санкт-Пельтен-Ланд) і 80-річного чоловіка в Геберсдорфі в ринковому містечку Зірндорф (район Корнойбург). Обидва чоловіки стали жертвами паводка всередині своїх будинків, пише noe.orf.at.

Австрійський суспільний телерадіомовник ORF повідомив, що в Нижній Австрії ситуація з повенями й далі погіршується. Під водою опинилися цілі населені пункти. У місті Геллерсдорф пошкоджень зазнала в'язниця.

За повідомленням аварійних служб, прорвало дамби в Гадерсдорфі й Поттенбрунні. Населення евакуйовується, допомога подекуди можлива лише з повітря.

У Чехії підтвердили першу смерть унаслідок повеней, поінформували в Novinky. Також у країні зареєстрували сім повідомлень про зниклих безвісти з різних регіонів.

Як заявив прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала, у 207 населених пунктах Чеської Республіки зафіксовано паводки. Найпроблемніша ситуація зараз на півдні Чехії, на річках Лужніце, Мальше і Бланіце.

В Угорщині готуються до великої повені на Дунаї, до угорської частини якого наближається велика вода з інших центральноєвропейських країн, пише 444.hu.

Контекст:

Центральні й південно-східні регіони Європи накрив циклон "Борис". Спочатку від повеней найбільше постраждала Румунія – 14 вересня стало відомо про щонайменше чотирьох загиблих унаслідок негоди людей. Того самого дня в Чехії зафіксували підвищення рівня води в річках більше ніж у 250 містах.  

15 вересня пресслужба "Укрзалізниці" повідомляла, що через повені в Польщі й Чехії залізничні оператори обох країн тимчасово скасували низку рейсів, зокрема в Україну.