Туск запропонував номінувати подружжя Тихановських на Нобелівську премію миру

За офіційними даними, перемогу на президентских виборах у Білорусі здобув Лукашенко, однак альтернативні екзитполи засвідчували переконливу перемогу Тихановської
Фото: ЕРА

Буде сильним сигналом, якщо Євросоюз внесе кандидатури білоруської опозиціонерки Світлани Тихановської та її чоловіка Сергія на здобуття Нобелівської премії миру. Таку думку висловив колишній прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск.

Білоруську опозиціонерку, суперницю президента Білорусі Олександра Лукашенка на президентських виборах Світлану Тихановську та її чоловіка, який досі перебуває у в'язниці, потрібно номінувати на Нобелівську премію миру.

Про це заявив у своєму Twitter колишній прем'єр-міністр Польщі, експрезидент Європейської ради й голова Європейської народної партії Дональд Туск.

"Я вважаю, що це буде сильним сигналом, якщо ЄС номінує Світлану Тихановську та її чоловіка Сергія, який досі перебуває у в'язниці, на Нобелівську премію миру", – написав Туск.

За словами експрем'єра Польщі, це потрібно зробити для того, щоб віддати шану всім білорусам, які брали участь "у цьому найбільш мирному русі за багато років".

Із 4-го до 8 серпня в Білорусі проводили дострокове голосування на виборах президента, а 9 серпня відбулося основне. На пост президента балотувалося п'ятеро кандидатів, зокрема Тихановська – дружина білоруського блогера й опозиціонера Сергія Тихановського. Він був претендентом на посаду президента Білорусі, але йому відмовили в реєстрації. Тоді він вирішив запропонувати кандидатуру своєї дружини Світлани – і її зареєстрували.

Самого Тихановського затримали у травні на пікеті на підтримку висування дружини. Блогера обвинуватили в "організації дій, що грубо порушують громадський порядок". 29 липня йому продовжили арешт до 29 вересня.

14 серпня ЦВК оголосила остаточні підсумки виборів президента. За офіційними даними, перемогу здобув президент Білорусі Олександр Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла Тихановська. Решта кандидатів набрала менше ніж 2%. Водночас альтернативні екзитполи засвідчували протилежну картину – впевнену перемогу Тихановської.

Вибори в Білорусі відбувалися без незалежних міжнародних спостерігачів. Після закриття виборчих дільниць 9 серпня в кількох містах почалися протести, які тривають досі. До акцій долучилися трудові колективи найбільших білоруських підприємств. Мітингувальники звинувачують владу у фальсифікаціях і вимагають проведення нових виборів.

Білоруські силовики жорстко розганяли мітинги, зокрема з використанням світлошумових гранат, гумових куль і водометів. За час протестів затримано понад 10 тис. осіб. За офіційними даними, загинуло четверо учасників мітингів.

14 серпня Тихановська оголосила про створення координаційної ради для передачі влади. 18 серпня у штабі Тихановської повідомили, що координаційна рада готова до переговорів із Лукашенком. Сама опозиціонерка перебуває у Литві.

Чинний глава держави сказав, що не згоден на проведення повторних виборів, і звинуватив координаційну раду опозиції у спробі захоплення влади.