2020 року винищувачі НАТО здійснили 350 вильотів для перехоплення російських літаків

2020 року винищувачі НАТО здійснили понад 400 вильотів для виявлення і перехоплення невідомих літаків

Фото: EPA
Російські військові літаки, які не передають сигнала транспондера, становлять небезпеку для цивільної авіації, підкреслили в Північноатлантичному альянсі.

2020 року винищувачі НАТО здійснили понад 400 вильотів для виявлення і перехоплення неідентифікованих літаків, які наближалися до авіапростору країн Альянсу. Як повідомила пресслужба НАТО, у 90% випадків ішлося про російські військові літаки.

Пресслужба Альянсу зазначає, що літаки ВПС РФ не передають сигнала транспондера, який вказує їхню висоту і місце розташування, не надають планів польоту і не відповідають на виклики диспетчерів, що становить потенційну небезпеку для цивільної авіації.

Порівняно з минулим роком кількість інцидентів за участю російських літаків "помірно зросла", додали в НАТО.

"Останніми роками ми спостерігаємо підвищену активність військової авіації Росії поблизу кордонів НАТО. Ми завжди пильні. Винищувачі НАТО цілодобово чергують і готові злетіти в разі підозрілих або неанонсованих польотів поблизу повітряного простору наших союзників", – заявила офіційна представниця НАТО Оана Лунгеску.

В Альянсі нагадали, що в Європі на цілодобовому чергуванні – приблизно 40 радарів повітряного спостереження та майже 60 реактивних літаків військово-повітряних сил країн НАТО.

З 2004 року військова авіація НАТО патрулює небо над Естонією, Латвією, Литвою, Албанією, Словенією і Чорногорією. 2020 року літаки НАТО також надавали підтримку в патрулюванні повітряного простору Румунії, Болгарії та Ісландії.

Відносини між НАТО і Росією погіршилися після анексії Криму та воєнної агресії Кремля в Україні. Альянс регулярно повідомляє про порушення повітряних кордонів російськими літаками і небезпечні маневри поблизу літаків Альянсу.