У Бейруті протестували проти судді через справу про вибух селітри в порту. Невідомі влаштували перестрілку, є загиблі

Влада Лівану скерувала армію в район перестрілки
Фото: ЕРА

У столиці Лівану Бейруті 14 жовтня на акції протесту проти судді у справі про масштабний вибух селітри в порту сталася перестрілка. Загинуло щонайменше шестеро людей, понад 30 дістали поранення, повідомив телеканал Al Jazeera з посиланням на дані ліванського Червоного Хреста.

Сотні прибічників і союзників ліванського радикального руху "Хезболла" зібралися в палаці правосуддя Бейрута. Вони вимагали відставки судді Тарека Бітара за його упередженість у розгляді справи про вибух у порту столиці Лівану.

Під час протесту невідомі відкрили вогонь, так вони хотіли розігнати учасників акції. Влада скерувала армію в цей район, повідомив телеканал.

Прем'єр-міністр Лівану Наджиб Мікаті закликав до спокою і застеріг від спроб втягнути країну в насильство. Збройні сутички тривали кілька годин, вогонь відкривали з реактивних гранатометів.

Жителі довколишніх районів розповіли Al Jazeera, що добровольці цивільної оборони допомагають евакуювати сім'ї, які опинилися в пастці між перехресним вогнем.

Reuters із посиланням на очевидців повідомило про автоматні черги, які лунали протягом кількох годин, а також кілька вибухів.

Суддя Бітар намагався допитати кількох високопоставлених ліванських політиків і співробітників служби безпеки, зокрема союзників "Хезболли" у справі про вибух у порту Бейрута. Ніхто з них так і не став фігурантом розслідування, зазначило агентство.

Міністерство закордонних справ України відреагувало на те, що відбувається в Бейруті. Речник МЗС Олег Ніколенко написав у Twіtter, що українців серед загиблих і поранених унаслідок стрілянини немає.

Посольство України в Лівані відкрило цілодобову гарячу лінію за номером +961 5921 668.

Контекст:

Потужний вибух у порту Бейрута стався ввечері 4 серпня 2020 року. У прилеглих до порту районах столиці Лівану пошкоджено або зруйновано багато будинків. Reuters писало з посиланням на очевидців, що вибух був такої сили, що його відчули навіть жителі столиці Кіпру Нікосії, яка розташована майже за 200 км від Бейрута. Al Jazeera повідомив, що вибуховою хвилею автомобілі закинуло на дах заводу заввишки приблизно як три поверхи. Жертвами стало 220 осіб.

Губернатор ліванської столиці Марван Аббуд розповів, що внаслідок вибуху без даху над головою залишилося до 300 тис. осіб. Збитки від вибуху можуть сягати $15 млрд, заявляв він.

За попередньою інформацією, вибух стався на складі аміачної селітри після пожежі, спричиненої зварювальними роботами.

За даними Reuters, влада Лівану ігнорувала пропозиції митниці про реекспорт або продаж партії аміачної селітри, конфіскованої із судна Rhosus у порту Бейрута. Як розповів співрозмовник агентства, команда інспекторів попередила, що, якщо селітру не вивезти, "на повітря може злетіти весь Бейрут".

Вибух і його наслідки викликали масові протести, на тлі яких 10 серпня у відставку пішов уряд Лівану.

У серпні 2021 року до суду Лондона було подано груповий позов до компанії під назвою Savaro Limited від імені Асоціації правників Бейрута і жертв вибуху в порту. Позивачі вважають, що таку заплутану систему володіння придумали господарі Savaro Ltd, щоб уникнути відповідальності за неналежне зберігання небезпечного вантажу, пише "Медуза".

Дізнавшись про позов, власники Savaro, схоже, спробували замести сліди, йдеться в розслідуванні. 23 серпня 2021 року номінальним власником компанії став громадянин України, юрист Володимир Глядченко. Крім того, компанії Вербоноля почали стирати онлайн-сліди свого бізнесу з продажу добрив.

У відповідь на запит журналістів юристи українських компаній, проти яких подано позов, спростували будь-який зв'язок із вантажем селітри, відповідальність за вибух у порту Бейрута вони перекладають на владу Лівану.