У Білорусі люди вийшли на вулиці з вимогою відпустити політв'язнів. Відео

У Білорусі відновилися протести
Фото: Voices from Belarus
У Білорусі 26 травня відновилися акції протесту проти режиму Олександра Лукашенка, який перебуває при владі, відео та фото люди викладали в соціальних мережах.

Наразі не йдеться про багатотисячні протести, які проводили влітку після виборів президента Білорусі – з огляду на опубліковані матеріали, це локальні акції та марші з біло-червоно-білими прапорами.

"Білорусь, день 291-й. Білоруси зібралися в мікрорайонах Мінська. Вони скандують: "Іди, ти [Лукашенко] і твій ОМОН!" Ці люди місяцями живуть у страху, але знову і знову виходять на вулиці. Тому що вони ситі по горло", – написала у Twitter 26 травня журналістка Ганна Любакова.

Фотографії активістів із різних населених пунктів Білорусі, які вимагають звільнення опозиційного журналіста Романа Протасевича та інших політв'язнів, опублікував Voices from Belarus.

Окрім того, люди з різних міст приїхали на похорон активіста Вітольда Ашурка, який помер у колонії. Його поховали під червоно-біло-червоним прапором, пише Belsat.

"В одному з районів Мінська сьогодні пройшла невелика колона людей із БЧБ-прапорами", – повідомило видання TUT.BY у Telegram.

Відео цієї самої колони опублікували журналіст Денис Казакевич і Voices from Belarus у Twitter. Чути, як люди скандують "Випускай!", "Не забудемо, не пробачимо!" і "Живе Білорусь!"

Слоган "Живе Білорусь" лунав також на концерті української рок-групи "Пошлая Молли" в Мінську 26 травня.

Voices from Belarus

Контекст:

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента, а після них – масові акції протесту. За офіційними даними, перемогу на виборах здобув Лукашенко, котрий перебуває при владі з 1994 року та за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла опозиціонерка Світлана Тихановська. Водночас альтернативні екзитполи демонстрували протилежну картину – впевнену перемогу Тихановської.

Білоруські силовики жорстко розганяли мітинги, використовуючи світлошумові гранати, гумові кулі та водомети. За час протестів сотні демонстрантів дістали травми і поранення. За даними правозахисного центру "Весна", із серпня у країні затримали понад 25 тис. осіб, сумарно вони дістали 83 тис. діб арешту. Влада заявляла про чотирьох загиблих учасників мітингів, опозиція – про вісьмох.

23 вересня Лукашенко провів таємну церемонію інавгурації, уперше в історії Білорусі її не анонсували і не транслювали по телебаченню. Низка держав, зокрема США, Великобританія, Канада, Німеччина, Латвія, Литва, Норвегія, Польща, Данія, Україна та Чехія, не визнала інавгурації Лукашенка.

Знову в центрі світової уваги Білорусь опинилася 23 травня 2021 року, коли винищувач білоруських ВПС за дорученням Лукашенка було піднято "для супроводу" літака Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса. Влада Білорусі стверджувала, що причиною приземлення в Мінську стало повідомлення про замінування судна (згодом вибухових речовин на борту не виявили).

Після перевірки білоруські спецслужби зняли з рейсу і затримали Протасевича та його дівчину Софію Сапегу.

Увечері 24 травня з'явилося відео з Протасевичем, у якому він каже, що перебуває в СІЗО №1 у Мінську, співпрацює зі слідством і дає свідчення "за фактом організації масових заворушень у Мінську". У Європі зазначали, що на обличчі журналіста було видно сліди побиття.

Країни ЄС, США, Канада, Україна та інші держави засудили дії влади Білорусі і закликали негайно звільнити затриманих.

Європейська рада 24 травня закликала заборонити білоруським авіакомпаніям використовувати повітряний простір європейських країн. Глави країн Євросоюзу 25 травня домовилися про розширення санкцій проти Білорусі й вирішили заборонити білоруським авіакомпаніям користуватися європейським повітряним простором.

Кабінет Міністрів України також ухвалив рішення припинити авіасполучення з Білоруссю із 26 травня. МЗС Білорусі надіслало Україні ноту протесту через це "обурливе рішення".