У Білорусі могли провести таємну страту. У Євросоюзі прокоментували

Павлова засудили до смертної кари 2019 року за вбивство двох пенсіонерок
Фото: spring96.org
У Білорусі могли таємно виконати смертний вирок Вікторові Павлову. Про це 10 червня правозахисникам повідомила сестра Павлова Раїса, написав білоруський правозахисний центр "Весна".

Їй не надходило півтора місяця листів від брата. Нещодавно жінка збиралася поїхати до Павлова на побачення, однак у СІЗО їй відмовили в ньому. На прохання Раїси Павлової в СІЗО звернулася адвокатка, їй повідомили, що Павлова там немає.

"Сестра Павлова вважає, що ці факти свідчать про те, що її брата розстріляли. Офіційних документів про виконання вироку сім'ї Віктора поки що не надходило", – уточнили правозахисники.

У Європейській службі зовнішніх дій 17 червня заявили, що відмова від своєчасного інформування родичів у Білорусі вже свідчила про те, що було проведено таємну страту. Заяву опубліковано на сайті служби.

"Необхідно покласти край секретності пенітенціарної системи в Білорусі. Європейський союз нагадує про своє беззастережне неприйняття застосування смертної кари за будь-яких обставин. Смертна кара – це жорстоке й нелюдське покарання, яке не є стримувальним фактором для скоєння злочинів і є неприйнятним запереченням людської гідності й недоторканності", – підкреслила спікерка зовнішньополітичної служби Євросоюзу Набіла Массралі.

Контекст:

Павлова визнали винним у вбивстві двох пенсіонерок. Його засудили до смертної кари в липні 2019 року, про це повідомляв правозахисний центр "Весна".

Білорусь є єдиною державою в Європі й останньою серед пострадянських країн, де застосовують смертну кару. За даними правозахисників, за роки незалежності в Білорусі стратили понад 300 осіб.