У Білорусі судитимуть чоловіка за вусатого сніговика. Силовики вважають його "несанкціонованим пікетом"

Білорус запропонував судити самого сніговика, адже "пікетував" він
Фото: svaboda.org
У грудні минулого року мешканець Гомельської області зліпив сніговика з вусами та написом "Жыве Беларусь". Він вже розтанув, але чоловіка однаково судитимуть – за "несанкціонований пікет".

Мешканець Гомельської області Баларусі зліпив у своєму дворі сніговика з вусами і написав на ньому "Жыве Беларусь" – на нього склали протокол за несанкціонований пікет. Про це 4 січня "Радые Свабода" розповів правозахисник Леонід Судаленко.

Все почалося 24 грудня, коли в Гомельській області випав сніг. Мешканець місцевого села почистив двір від снігу та вирішив зліпити сніговика – із вусами та написом "Жыве Беларусь". Сніг швидко розтанув, а разом з ним і сніговик. Незважаючи на це 29 грудня чоловікові зателефонував дільничий і склав протокол про несанкціонований пікет.

Чоловік порадив дільничому скласти протокол на сніговика, тому що він пікетував. Незважаючи на це протокол все ж склали за ст. 23.34 Кодексу Білорусі про адміністративні правопорушення, таким чином визнавши сніговика несанкціонованим пікетом. Тепер чоловіка судитимуть. І хоча самого сніговика вже немає, доказом "пікету" у справі є фото снігової скульптури, яке, імовірно, зробив один із сусідів.

Із 9 серпня в Білорусі тривають масові акції протесту тих, хто не згоден із результатами голосування на виборах президента. За офіційними даними, перемогу на них здобув тодішній глава держави Олександр Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців (він очолює країну з 1994 року). Друге місце із 10,1% голосів посіла білоруська опозиціонерка Світлана Тихановська. Водночас альтернативні екзитполи засвідчували протилежну картину – впевнену перемогу Тихановської.

Білоруські силовики жорстко розганяли мітинги, використовуючи світлошумові гранати, гумові кулі та водомети. За час протестів сотні демонстрантів дістали травми та поранення. За офіційними даними, загинуло четверо учасників мітингів.

28 листопада Тихановська заявляла , що в Білорусі під час протестів загинуло восьмеро людей.

У причетності до протестів у Білорусі Лукашенко неодноразово звинувачував сусідні країни, зокрема Україну, Польщу, а також Литву. Вони свою причетність до мітингів неодноразово спростовували.

Лукашенко 23 вересня обійняв, як він вважає, посаду президента. Вперше за історію Білорусі церемонії інавгурації не анонсували та не транслювали по телебаченню. Низка держав, зокрема США, Великобританія, Канада, Німеччина, Латвія, Литва, Норвегія, Польща, Данія, Україна та Чехія, не визнали інавгурації Лукашенка.

Євросоюз 2 жовтня запровадив обмежувальні заходи проти 40 людей, відповідальних за фальсифікацію результатів президентських виборів і насильницьке придушення мирних протестів. 6 листопада ЄС ввів санкції проти Лукашенка та ще 14 білоруських чиновників. До санкцій приєдналася Україна. 17 грудня ЄС запровадив третій пакет санкцій проти Білорусі, обмежувальні заходи стосувалися 29 людей і семи організацій.