У Бразилії почали розслідування щодо президента Болсонару. Його підозрюють у схемах із закупівлі вакцини проти COVID-19

Болсонару обвинувачують у закупівлі вакцини за завищеною ціною
Фото: ЕРА

Верховний суд Бразилії схвалив початок розслідування проти президента країни Жаїра Болсонару через закупівлю індійської вакцини проти коронавірусу Covaxin, написав 2 липня портал G1.

Влада Бразилії вважає, що вакцину закуповували за завищеною ціною. Болсонару інкримінують за Кримінальним кодексом Бразилії "відтермінування або невиконання дій у належний спосіб усупереч чітко вираженому положенню закону на догоду особистим інтересам".

Минулого тижня депутат Луїс Міранда і його брат, чиновник міністерства охорони здоров'я Луїс Рікардо Міранда, повідомили Болсонару про підозру у зв'язку з переговорами про придбання вакцини Covaxin.

Суддя Роза Вебер, яка санкціонувала розслідування, застерегла від винесення судження про винуватість президента Бразилії.

Контекст:

Міранда говорив, що його змусили закупити індійський препарат. Він повідомив Болсонару про тиск на нього, писав G1.

За даними федеральної рахункової палати Бразилії, доза Covaxin була найдорожчою вакциною, яку закупила Бразилія. Підсумкова вартість однієї дози становила 80,7 реала (приблизно $15,9), у чотири рази дорожче за дозу вакцини від AstraZeneca. Контракт передбачав постачання 20 млн доз, зазначив портал.

Covaxin – інактивована вірусна вакцина, вироблена індійською компанією Bharat Biotech. Вакцина засвідчила ефективність 78% у третій фазі випробувань.