У британському парламенті закликали провести повторне розслідування загибелі 14 осіб, до яких може бути причетний Кремль

Купер – голова комітету з питань внутрішніх справ палати громад британського парламенту
Фото: Yvette Cooper / Twitter

Голова комітету з питань внутрішніх справ Палати громад британського парламенту Іветт Купер написала звернення до міністра внутрішніх справ Великобританії з проханням провести повторне розслідування смертей 14 осіб на території країни.

Голова комітету з питань внутрішніх справ Палати громад британського парламенту Іветт Купер закликала уряд почати перевірку обставин смерті 14 осіб, до яких могла б бути причетною Росія. Про це повідомляє Buzzfeed.

Купер звернулася до міністра внутрішніх справ Ембер Радд із проханням провести повторне розслідування 14 випадків смерті громадян на території Великобританії, "які не було сприйнято поліцією Великобританії як підозрілі, але, за деякими даними, було ідентифіковано розвідкою США як потенційно пов'язані з російським урядом".

Голова комітету послалася на власне розслідування видання, оприлюднене влітку 2017 року, і зазначила, що ці дані ставлять під сумнів надійність поліцейських розслідувань.

У розслідуванні Buzzfeed ішлося, зокрема, про смерть у Великобританії у 2012 році російського бізнесмена Олександра Перепеличного. Видання написало, що британські спецслужби таємно дістали розвіддані зі США, які пов'язали смерть Перепеличного з Кремлем.

4 березня в англійському Солсбері в непритомному стані було виявлено колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля і його дочку. Зараз обоє перебувають у критичному стані.

Міністр закордонних справ Борис Джонсон підкреслив, що Великобританія буде жорстко реагувати на будь-які докази участі РФ у ймовірному отруєнні Скрипаля.

Спікер президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що в Кремлі не здивовані підозрами у причетності РФ до інциденту.

За даними "Радио Свобода", речовину, якою, імовірно, отруїли колишнього російського розвідника Скрипаля, використовували під час штурму захопленого терористами театрального центру в Москві на Дубровці у 2002 році.

У поліції та розвідці Великобританії вважають, що до спроби вбивства Скрипаля причетні росіяни, повідомило The Times.

Скрипаль – колишній офіцер російської розвідки. У 2006 році його засудили за передавання Великобританії даних про російських агентів у Європі. У 2010 році в підсумку обміну шпигунами між США і Росією Скрипаля помилували. У межах цього ж обміну в Росію повернулася шпигунка Анна Чапман. Скрипалю надали притулок у Великобританії. Будинок у Солсбері колишній шпигун придбав у 2011 році.