У Чечні в межах розправи над геями вбили бійця Росгвардії – "Новая газета"

"Новая газета" пише, що деякі чеченські правоохоронці допомагають слідству в перевірці фактів переслідування геїв
Фото: pixabay.com

У Чечні за підозрою в належності до ЛГБТ-спільноти вбили бійця Росгвардії та ще двох чоловіків, повідомили джерела "Новой газеты".

Жертвою масового переслідування геїв у Чечні став боєць Росгвардії, пише "Новая газета", посилаючись на джерела. Виданню стало відомо, що його і ще двох чоловіків убили через підозру в належності до ЛГБТ-спільноти.

Газета повідомляє про вбивство жителя Іжевська, етнічного росіянина, якого в Чечні спершу помістили в секретну в'язницю для геїв, а потім випустили та вбили вже за межами республіки.

Крім того, за даними "Новой газеты", одного чоловіка спочатку затримали у зв'язку з підозрою в екстремізмі, а потім убили. Видання наголошує, що позасудова розправа над цією людиною сталася вже тоді, коли в республіці йшла дослідча перевірка за фактом переслідування геїв.

Газета також пише, що в Чечні почали тиснути на родичів геїв, які втекли з республіки. Співробітники поліції змушують писати заяви про те, що сини або брати поїхали "на заробітки до Москви наприкінці лютого" і жодних претензій до дій влади у них немає.

Водночас у "Новой газеты" також є відомості про співпрацю деяких чеченських поліцейських зі слідством, які передали спецслужбам списки затриманих.

1 квітня "Новая газета" опублікувала розслідування про переслідування геїв у Чечні. Пізніше газета оприлюднила історії потерпілих та очевидців. У квітні в Чечні почалася дослідча перевірка за фактами, викладеними в публікації.

Прес-секретар глави Чечні Альві Карімов назвав інформацію про переслідування геїв вигадкою і заявив, що не можна переслідувати тих, "кого немає в республіці".

9 квітня "Радио Свобода" повідомило, що в Чечні є як мінімум дві секретні в'язниці для геїв – в Аргуні та Цоці-Юрті.

16 квітня глава Чеченської Республіки Рамзан Кадиров заявив, що на Чечню здійснюють масовану інформаційну атаку з боку так званих міжнародних правозахисних організацій.

19 квітня він зустрівся із президентом Росії Володимиром Путіним і назвав повідомлення про переслідування геїв провокацією.

16 травня французькі ЛГБТ-активісти подали в Міжнародний кримінальний суд позов до Кадирова.