У Держдепі США висловили стурбованість повідомленнями про затримання й убивства представників ЛГБТ-спільноти в Чечні

Держдеп: Ми глибоко стурбовані недавніми публічними заявами чеченської влади, яка виправдовує та підбурює до насильства щодо ЛГБТ-спільноти
Фото: EPA

Державний департамент США закликав російську владу виступити проти арештів і вбивств представників ЛГБТ-спільноти в Чечні, якщо такі факти достовірні, та сприяти звільненню незаконно затриманих осіб.

У Державному департаменті США висловили стурбованість повідомленнями про затримання й убивства представників ЛГБТ-спільноти в Чечні, відповідну заяву опублікували на сайті Держдепу.

"Ми категорично засуджуємо переслідування на підставі сексуальної орієнтації або на будь-якій іншій підставі. Ми глибоко стурбовані недавніми публічними заявами чеченської влади, яка виправдовує насильство щодо ЛГБТ-спільнот та підбурює до нього", – йдеться в повідомленні.

У Держдепі закликали російську владу виступити проти таких практик, якщо ці факти достовірні, сприяти звільненню незаконно затриманих осіб, провести незалежне розслідування, що заслуговує на довіру, та притягнути до відповідальності винних.

2 квітня російська ЛГБТ-мережа висловила обурення через затримання й убивства геїв у Чечні. Активісти вимагали забезпечити евакуацію людей, яким загрожує небезпека.

У Чечні спростували масові облави. Прес-секретар глави Чечні Альві Карімов заявив, що в республіці немає гомосексуалів.

5 квітня "Новая газета" повідомила, що підозрюваних у гомосексуальній орієнтації катують у секретній в'язниці.