У Держдумі РФ збираються закрити "лазівку" для визнання одностатевих шлюбів

Депутати Держдуми вважають, що зареєструвати одностатевий шлюб у Росії неможливо
Фото: ЕРА

На думку депутата Держдуми РФ Анатолія Виборного, визнання одностатевого шлюбу в Росії – це "яскравий показник повного падіння моральності".

У російське законодавство потрібно внести зміни, якщо в ньому є "лазівки" для визнання одностатевих шлюбів. Про це повідомив у коментарі телеканалу "Дождь" депутат Держдуми РФ від "Единой России" Анатолій Виборний.

"Я думаю, що ми з колегами опрацюємо це питання, і якщо це дійсно так, то цей нюанс у законодавстві треба міняти", – сказав він.

На думку депутата, визнання одностатевого шлюбу в Росії – це "яскравий показник повного падіння моральності".

Перший заступник голови комітету Держдуми з питань сім'ї, жінок і дітей, депутат від "Единой России" Ольга Окунєва зазначила, що в Росії зареєструвати одностатевий шлюб неможливо, "з огляду на цінності, традиції і культуру нашого народу".

Голова комітету Держдуми з державного будівництва та законодавства, депутат від "Единой России" Павло Крашенінніков також заявив, що в Росії не можна зареєструвати одностатевий шлюб, адже у ст. 12 Сімейного кодексу РФ ідеться, що "для укладення шлюбу необхідна взаємна добровільна згода чоловіка й жінки".

25 січня росіяни Євген Войцеховський і Павло Стоцько заявили в ефірі телеканала "Дождь", що 4 січня зареєстрували шлюб в Копенгагені і подали документи про реєстрацію в багатофункціональний центр послуг (БЦП) у Москві. Там їм поставили штамп у паспорті на сторінці сімейного стану, підтвердивши зареєстрований шлюб.

26 січня МВС РФ заявило, що паспорти Войцеховського і Стоцька визнано недійсними, а співробітницю БЦП, яка поставила на них печатку, і її керівника буде звільнено.

Відповідно до Сімейного кодексу РФ, шлюби між російськими громадянами, укладені за кордоном, визнають у Росії дійсними, якщо немає обставин, які "перешкоджають укладенню шлюбу, зазначених у ст. 14 Сімейного кодексу".

У цій статті йдеться, що шлюб не можна укласти між близькими родичами, усиновителями й усиновленими, а також якщо одна з осіб уже перебуває у шлюбі чи була визнаною судом недієздатною внаслідок психічного розладу. Той факт, що шлюб зареєстровано між одностатевими людьми, як обмежувальну обставину не вказано.