У Фінляндії пару підозрюють у продажу "начерків Пікассо", надрукованих на принтері

Пару з Фінляндії підозрюють у підробленні начерків Пікассо
Фото: EPA (архів)

Експерти в галузі мистецтва повідомили фінській поліції, що кілька начерків, які подружня пара з Куопіо видавала за роботи художника Пабло Пікассо, виявилися роздруківками на струменевому принтері. Водночас прес-секретар продавця Юссі Саволайнен заявив, що всі продані роботи – оригінали.

Фінська поліція підозрює подружню пару з Куопіо у масштабній торгівлі підробленими картинами відомих художників. Про це 8 травня повідомило агентство Yle.

ЗМІ зазначає, що в Ново-Валаамському монастирі, а також по всій Фінляндії останнім часом проводили виставки робіт відомих художників – в експозиціях були роботи Альберта Едельфельта, Акселі Галлен-Каллела, Марка Шагала та Пабло Пікассо. Представник продавця повідомляв, що картини та ескізи були власністю подружньої пари, яка побажала залишитися анонімною.

Зазначають, що часто виставкова ціна за ту чи іншу роботу багаторазово перевищувала початкову ціну, за яку її було куплено. Частину грошей передавали монастирю і благодійній організації Filantropia, яка працює при ньому.

За даними поліції, частина робіт може бути підробкою. Експерти в галузі мистецтва повідомили, що кілька начерків, які нібито належали Пікассо, виявилися роздруківками на струменевому принтері. Водночас прес-секретар продавця Юссі Саволайнен заявив, що всі продані роботи – оригінали.

Правоохоронці ведуть попереднє розслідування за підозрою у фальсифікації предметів мистецтва і шахрайстві.