У Франції з 2022 року заборонять продаж багатьох фруктів та овочів у пластиковій упаковці

Заборона набуде чинності 1 січня 2022 року
Фото: depositphotos.com

З 1 січня 2022 року у Франції заборонять продавати багато фруктів та овочів у пластиковій упаковці. Відповідний декрет опублікували у вівторок, 12 жовтня, в офіційному віснику уряду Франції.

Як зазначили 11 жовтні на сайті уряду Франції, зараз 37% фруктів і овочів у країні продають у пластику. Влада хоче значно зменшити цю частку.

Приблизно 30 видів фруктів та овочів заборонять продавати в целофанових обгортках або пластиковому посуді. Серед них:

  • овочі: цибуля-порей, кабачки, баклажани, перець, огірки, картопля, морква, круглі помідори, цибуля, ріпа, капуста, цвітна капуста, пастернак, редис, коренеплоди, топінамбур.
  • фрукти: яблука, груші, банани, апельсини, клементини, ківі, мандарини, лимони, грейпфрути, сливи, дині, ананаси, манго, маракуя і хурма.

На деякі фрукти та овочі з високим ризиком зіпсуватися під час продажу без упаковки дали відтермінування, за час якого продавці мають знайти альтернативу пластику.

Зокрема, до 31 грудня 2024 року у пластиковій упаковці можуть продавати салати, шпинат, ендивій, спаржу і гриби; до 30 червня 2023 року – ребристі помідори, персики, нектарини. Найбільше відтермінування – до 30 червня 2026 року – дістали фрукти та ягоди, які продають повністю стиглими (малина, полуниця, смородина тощо), і проросле насіння (сочевиця, соєві боби).

Очікують, що цей закон дасть змогу уникнути виробництва понад 1 млрд пластикових упаковок на рік.

Контекст:

Ця ініціатива вписується в загальноєвропейську тенденцію щодо зниження використання одноразового пластику. 2016 року у Франції вже заборонили одноразові поліетиленові пакети на касах.

Як зазначає RFI, також у країні заборонили пластикові трубочки та одноразовий пластиковий посуд. Із січня 2021 року заборонено безплатне роздавання пластикових пляшок під час святкових або спортивних заходів, а з липня заборонено харчові контейнери з полістиролу.