У ЄС обговорюють можливість купувати послуги Starlink у Маска для України – глава МЗС Литви

Доступ України до інтернету Starlink не має залишатися в руках однієї "надпотужної" людини, вважає глава МЗС Литви
Фото: EPA

Країни Європейського союзу на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Люксембурзі (Люксембург) обговорили можливість фінансувати інтернет-послугу Starlink для українських військових, яку спонсорує американський бізнесмен, засновник компаній SpaceX і Tesla Ілон Маск. Про це Politico розповів міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс 17 жовтня.

У ЄС почали про це говорити після того, як компанія Маска SpaceX звернулася до Пентагону з проханням узяти на себе фінансування послуг Starlink в Україні. Пізніше Маск передумав, заявив, що й надалі "безплатно фінансуватиме уряд України".

Ландсбергіс сказав, що доступ до інтернету Starlink в Україні не має залишатися в руках однієї "надпотужної" людини, яка може "якось прокинутися і не захотіти цього робити". На думку глави МЗС Литви, потрібна договірна угода між країнами ЄС, які "купуватимуть" послугу Starlink у Маска й надаватимуть її Україні.

Він додав, що цю тему порушував також верховний представник Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель, до обговорення приєдналися "деякі країни".

Контекст:

Маск підтримував Україну після початку повномасштабного вторгнення РФ. Зокрема, він надав країні термінали супутникового зв'язку Starlink. Ці системи забезпечують зв'язком українських військових і жителів деокупованих населених пунктів. За даними CNN, Україна використовує приблизно 20 тис. терміналів. Із них 5 тис. придбала для України Польща. Ще понад 6700 терміналів придбало у SpaceX Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), повідомила його пресслужба. 

14 жовтня стало відомо, що SpaceX звернулася до Пентагону з проханням узяти на себе фінансування послуг Starlink в Україні.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров запевнив у Telegram, що "термінали Starlink працювали, працюють і будуть працювати" на фронті.

Маск заявив, що Росія намагається знищити систему Starlink в Україні, тому що вона єдина, яка все ще працює на фронті, а решта "мертві".

15 жовтня бізнесмен повідомив, що і далі оплачуватиме супутниковий інтернет Starlink, який працює в Україні.

Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк 16 жовтня подякував Маску, за те, що той "вибрав правильну сторону".